”Vi visste inget om omfattningen”, säger Lars Moberg, SVT:s utsände i USA. Foto: TT

USA utvisar 60 ryska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

USA har beslutat att utvisa 60 ryska diplomater med anledning av nervgiftsattacken i brittiska Salisbury mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia. Även 14 av EU:s 28 medlemsländer att följa Storbritanniens och USA:s beslut genom att utvisa ryska diplomater.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk gav på måndagseftermiddagen ett uttalande om EU-ländernas ”gemensamma svar på attacken i Salisbury”.

– 14 medlemsländer har beslutat att utvisa ryska diplomater. Ytterligare åtgärder kan inte uteslutas under de närmaste dagarna och veckorna, sa han på en extrainsatt presskonferens i Varna i Bulgarien.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Sverige utvisar en diplomat

Av länder utanför EU har även Ukraina och USA meddelat att ryska diplomater ska utvisas.

Sverige var bland de sista länderna i EU som meddelade att en rysk diplomat kommer att utvisas. 

Flera EU-länder har sagt att de inte kommer att utvisa ryska diplomater, bland dessa finns exempelvis Österrike.

”Beskedet var inte oväntat”

Samtidigt kommer uppgifter om att Donald Trump beordrat utvisning av 60 ryska medborgare – diplomater som USA enligt AFP beskriver som ”spioner”. Dessutom väntas det ryska konsulatet i Seattle att stängas.

– Beskedet som kom nu var inte oväntat, det har spekulerats om att det här skulle ske, men vi visste inte omfattningen, säger Lars Moberg, SVT Nyheters utsände i USA.

Han förväntar sig att Ryssland nu kommer att utvisa diplomater från andra länder.

Ryssland ambassadör i Washington säger att beskedet om utvisning av ett stort antal diplomater i USA ”förstör det lilla som fanns kvar av relationer med USA”, rapporterar Reuters med hänvisning till den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet