UD i Peking svarar SVT-korrespondent: ”Fel av svensk minister att närvara”

Uppdaterad
Publicerad

– Det var fel av den svenska ministern att närvara vid Svenska PEN-klubbens prisutdelning. Det blev kinesiska UD:s svar när SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten i dag ställde frågan om de hot om konsekvenser för den svenska regeringen som Kinas Sverigeambassadör uttalat tidigare.

Vid en daglig presskonferens på Kinas utrikesdepartement i Peking ges journalister möjlighet att försöka få besked om Kinas officiella hållning i olika politiska frågor.

Vid måndagens presskonferens ställde SVT:s Asienkorrespondent Ulrika Bergsten frågor om de uttalanden som den kinesiske Sverigeambassadören Gui Congyou gjort, bland annat i en SVT- intervju på fredagen.

Kina och Sverige

”Konsekvenser”

Han talade då om ”konsekvenser för Sverige” om regeringen närvarade vid utdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Ambassadören hotade med att porta både kulturminister Amanda Lind (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) från besök i Kina.

Den svenska kulturministern deltog i ceremonin och utrikesminister Ann Linde (S) markerade tydligt att yttrandefrihet gäller i Sverige och att man inte ger efter för hot.

– Vi tänker inte falla för den typen av hot. Aldrig, kommenterade statsminister Stefan Löfven (S).

UD håller med

Vid den officiella presskonferensen i Peking på måndagen håller Kinas utrikesdepartement med om kritiken mot Sverige:

– Det var fel av den svenske ministern att närvara. Gui Minhai har behandlats enligt kinesisk lag och har brutit mot den. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning, säger talespersonen Geng Shuang till SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten.

”Allvarligt misstag”

Efter fredagskvällens ceremoni har Kinas ambassad i Sverige publicerat ett uttalande på sin hemsida.

”Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla normala vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige”, skriver ambassaden.

Ansträngda relationer

Relationerna mellan Sverige och Kina är ansträngda – inte minst på grund av fallet Gui Minhai.

SVT Nyheter erfar att Utrikesdepartementet har kallat upp Kinas ambassadör Gui Congyou 40 gånger för samtal. Gui Congyou hävdar dock att han har haft mer än 60 möten bara under 2018 med ”kolleger på olika nivåer vid det svenska utrikesministeriet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet