Ukraina: Återtagen kontroll över hela Kiev-regionen

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har åter tagit kontrollen över hela Kiev-regionen, hävdar landets vice försvarsminister Hanna Malyar under lördagen.

Samtidigt kommer rapporter om massgravar med runt 300 kroppar utanför huvudstaden.

Tidigare i veckan uppgav Ryssland att minska sin militära närvaro i Kiev och Tjernihiv drastiskt. Den ukrainska presidentens rådgivare, Okeksiy Arestovych, säger att de ukrainska trupperna nu tagit tillbaka över 30 städer och byar sedan det ryska tillbakadragandet.

– I norra delen av landet har inkräktarna lämnat – långsamt men märkbart. I vissa delar har de sparkats ut efter strid, i andra delar har de övergett sin position själva, säger president Volodymyr Zelenskyj i en video som släpptes på lördagen och citeras av Reuters.

Kriget i Ukraina

Presidenten anklagar också ryssarna för att ha minerat allt – även de döda. Men de anklagelserna har inte bemötts av Rysslands försvarsminister, enligt Reuters.

Samtidigt kommer rapporter från Kreml om att ett av målen med den ”militära operationen” varit att frita Donetsk och Luhansk och återgå till de gränser som fanns 2014, enligt Reuters.

Massgrav i Butja

Efter återtagandet kommer rapporter om stor förödelse och många döda – bland annat i förorten Butja utanför Kiev. Ett område som drabbats hårt av striderna.

I staden ska massgravar med omkring 300 döda hittats under lördagen. Bilder från nyhetsbyrån Reuters visar stora gravar fyllda med sand där kroppsdelar sticker upp.

Tidigare under dagen hittades 20 kroppar liggandes på en gata i staden.

– De sköts alla, dödades av kulor i nacken, säger den lokala borgmästaren Anatolyj Fedoruk till nyhetsbyrån AFP.

Han säger att många av offren bar vita armbindlar för att visa att de var obeväpnade. Enligt borgmästaren hade de försökt ta sig över en flod för att fly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet