Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent följer med den ukrainske prästen när han hjälper folk fly från sina krigsdrabbade hemorter. Foto: Emil Larsson/SVT

Fader Vadim hjälper civila som flyr från fronten: ”Kan inte stå och titta på”

Publicerad

I Ukraina fortsätter de hårda striderna och när fronterna rör sig flyr människor från städerna som ligger närmast. SVT:s team har träffat en präst som gör allt för att ukrainarna ska klara vintern och överleva kriget.

– Som präst och troende kan jag inte bara stå och titta på, säger Vadim Hraptovych.

Striderna runt Bachmut i östra Ukraina har beskrivits som de hårdaste i kriget. Den ukrainske prästen Vadim Hraptovych är på väg till Druzjkivka som ligger precis utanför Bachmut. Han ska hjälpa civila till en säkrare tillvaro längre västerut och han träffar ett par som precis tagit sig ut från den krigsdrabbade staden.

– Det är för otäckt här och dottern ber mig komma till Kiev, säger Irina.

Kriget har hittills skördat minst 7 000 civila dödsoffer enligt FN. Fader Vadim tillhör en protestantisk frikyrka och ser det som självklart att hjälpa de civilia att fly.

– Det är så eländigt här nu. Jag är en del av det här landet och samhället. Jag vill inte att de ska behöva leva under ockupation.

I staden Kramatorsk väntar en buss som ska frakta civila längre västerut. Vadim Hraptovych håller en kort predikan innan de åker.

– Gud är inte som ryssarna. De frågar inte om man vill eller inte, de stövlar på, säger han.

Se när SVT:s team träffar Vadim Hraptovych i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer