Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minst sju civila uppges ha dött efter onsdagens attack mot staden Charkiv. Foto: AP

Ukrainska städer attackerade inför toppbesök

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i attacken i Ukrainas näst största stad Charkiv ökar, enligt stadens borgmästare. Flera städer i landet ska ha attackerats under onsdagen, bara timmar innan FN:s generalsekreterare anlände till Lviv.

Ryssland ser ut att ha ökat ansträngningarna något i nordost, kring Ukrainas näst största stad Charkiv, där styrkorna tidigare pressades tillbaka av en ukrainsk motoffensiv.

Ryska styrkor ska också ha försökt att bryta igenom den ukrainska linjen i riktning mot bland annat Bazaliivka, fem mil öster om Charkiv, utan att lyckas, uppger de ukrainska väpnade styrkorna på onsdagskvällen.

Begränsade framgångar

Den USA-baserade tankesmedjan ISW skriver i sin dagliga uppdatering att ryska styrkor gjort flera misslyckade attacker nära gränsen mellan regionerna Charkiv och Donetsk i ”taktiskt utmanande skogsområden”, samtidigt som de ryska attackerna i själva Donetskregionen också fortsatte, med inga eller små framgångar.

I staden Charkiv träffade ryska raketer bostäder på onsdagen där minst sju civila uppges ha dödats, och 17 har skadats, uppger stadens borgmästare Igor Terekhov på Telegram.

”Det som hände på onsdagskvällen bevisade än en gång att detta inte är ett krig mellan två arméer. De kämpar för vår död som folk. Det är därför de attackerar hus. Och vi kämpar för våra liv. Och oavsett hur mycket Ukraina och Charkiv bombas kommer vi inte bara att överleva, utan också att vinna”, skriver han.

Flera städer attackerade

Det finns en oro för en rysk uppbyggnad i norr, längs med gränsen till Belarus, uppger Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj i ett uttalande. Enligt honom har robotsystem satts upp där, samtidigt som det ryska bombardemanget längs med hela fronten är intensivt.

”Fienden utför omkring 700–800 artilleriattacker mot våra ställningar dagligen, och använder 40 000 till 60 000 granater. Huvudansträngningen är att pressa tillbaka våra styrkor från Donetsk”, skrev han i ett inlägg under tisdagskvällen.

Flera ukrainska städer attackerades under onsdagen, rapporterar The New York Times med hänvisning till ukrainska lokala ledare.

I söder attackerades ukrainska ställningar i Mykolajiv med flyg. Hamnen ska ha skadats, och även ett civilt universitet uppges ha träffats.

Flera bostäder ska också ha förstörts i Odessa, där tre personer skadats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer