Viktor Orbáns regering välkomnar Sverige och Finland i Nato. Foto: Anna Szilagyi/AP

Ungern: Inga invändningar mot Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Finland kan räkna med att Ungern snart godkänner ländernas Natoansökningar.

– Vi har inga invändningar, säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas på en presskonferens.

Alla 30 Nato-medlemmar måste ge grönt ljus för att Sverige och Finland ska släppas in i försvarsalliansen. Turkiet och Ungern är de enda länder som ännu inte sagt ja.

Målet är att godkänna de båda ländernas ansökan om medlemskap i Nato innan det ungerska parlamentet stänger för året, enligt Gergely Gulyas. Det innebär att en omröstning förväntas ske senast den 7 december.

Sverige och Nato

– För oss är finländarna och svenskarna allierade, och precis som att vi kan räkna med våra allierade, kan de räkna med oss, säger Gulyas.

Ungerns regering har tidigare sagt att man har lämnat in ratificeringsdokumenten till parlamentet och att man förväntar sig ett ja.

Gergely Gulyas uppger att parlamentet bland annat måste hinna med en omröstning om nya antikorruptionslagar innan en omröstning i Natofrågan kan schemaläggas.

Statsminister Ulf Kristersson (M) besökte i tisdags Ankara för ett möte om Nato med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ulf Kristerssons (M) tal efter mötet med Turkiets president Erdogan. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet