Röda Korset: Iskylan förvärrar den humanitära krisen

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall, hårda vindar och sjunkande temperaturer väntas förvärra den humanitära situationen i Ukraina, enligt Röda Korset.

 – Kvällar och nätter kan vi räkna med så låga temperaturer som – 20 grader i vissa områden i landet, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Kall luft och snöfall rör sig nu över Ryssland och drar in över Ukraina, samtidigt varnar Röda korset för att hjälpbehoven i Ukraina nu bara kommer att öka. Drygt två miljoner människor är redan på flykt.

– Snö och is kan självfallet påverka logistiken, menar Nina Paulsen, Röda Korsets katastrofrådgivare. Men det största problemet är att man inte kommer nära krigets offer i alla områden på ett sätt som är säkert för personal och frivilliga.

Ukrainakrigets flyktingar

Även tillgången till mat, vatten och elektricitet blir alltmer begränsad, menar hon. Då måste förhandlingar om humanitära korridorer påskyndas.

– Vi känner stor oro för människor som flyr hals över huvud praktiskt taget i de kläder man står och går i. Äldre och människor med funktionshinder sitter fast i sina utkylda lägenheter och på flera ställen i Ukraina är tillgången till elektricitet och bränsle ett stort problem, säger hon.

Skillnader mellan stad och land

Sedan är det – precis som i Sverige – stora skillnad mellan stad och landsbygd, säger Nina Paulsen. På landsbygden är man bättre förberedd än i städer, då man har tillgång till kamin och kan elda om t.ex. gas och elektricitet inte fungerar. 

– Men överhuvudtaget lever människor i oerhörd rädsla för beskjutning och bomber. Mat, vatten och elektricitet saknas, men också hälso- och sjukvård. Vi har 2,5 ton insulin och första hjälpen-kit, samt annan medicinsk utrustning redo att delas ut men sjukhusen är satta under press och har även hamnat i skottlinjen. 

Även UNHCR varnar för att de sjunkande temperaturerna kommer att öka lidandet, framför allt då de pågående attackerna tvingar hundratusentals människor i skyddsrum som är dåligt utrustade och inte skyddade från låga temperaturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet