Flera ballonger som rört sig över nordamerikanskt luftrum de senaste veckorna har blivit nedskjutna av amerikansk militär. Arkivbild. Foto: Chad Fish/AP/TT

Uppgift: Ballong över USA kan ha varit en 125-kronors hobbyballong

Uppdaterad
Publicerad

En av de ballonger som blev nedskjuten över nordamerikanskt luftrum de senaste veckorna, och som misstänkts vara en kinesisk spionballong, kan i själva verket tillhöra ett amatörsällskap för ballongentusiaster.

Flera ballonger har rört sig över nordamerikanskt luftrum de senaste veckorna och har skjutits ner av amerikanska stridsflygplan. I USA finns en oro att ballongerna kan utgöra ett militärt hot och teorier om att det kan röra sig om kinesiska spionballonger.

Ballongen slet sig

Nu kan mysteriet med den ballong som flög över amerikanskt luftrum 11 februari och som sköts ner över kanadensiska Yukon av ett amerikanskt stridsflygplan senare samma dag vara löst, rapporterar The Guardian.

Enligt ett blogginlägg från Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade, ett amatörsällskap för ballongentusiaster, försvann en av deras hobbyballonger över Alaska samma dag. Gruppen är inte tvärsäker, men menar att ballongens färdväg och elektroniska signaler tyder på att det kan röra sig om samma ballong.

125 kronors-ballong

Om detta är det som hänt betyder det att den amerikanska militären använde en Sidewinder-missil som var värd över fyra miljoner för att skjuta ner en ballong värd 125 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.