Arkivbild. En förstörd byggnad i Homs gamla stad. Foto: TT

Många döda i attack mot flygfält i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

14 personer uppges ha dödats och flera skadats i en attack mot det militära flygfältet T4 i Homs, i Syrien, uppger syriska människorättsobservatoriet, SOHR. Ännu är det oklart vilka som står bakom attacken, men både USA och Israel har blivit beskyllda.

Anläggningen T4 utsattes natten mot måndag för ett flyganfall, enligt Sana som uppger att flera personer har dödats i attacken. Totalt åtta missiler ska ha skjutits ned av syrisk militär, enligt källor inom den syriska militären som nyhetsbyrån Reuters refererar till.

Det syriska människorättsobservatoriet, SOHR, uppgav på måndagsmorgonen att 14 personer ska ha dödats i anfallet, varav några var iranska soldater, skriver AP.

Uppgifterna om anfallet i Homs kommer efter rapporter om en kemvapenattack som ska ha ägt rum i Douma, i östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus, den gånga helgen.

Det är ännu oklart vilka som står bakom nattens flygattack, men misstankar har riktats både mot USA och Israel.

”Utför inga luftanfall i Syrien”

Många hjälp- och biståndsorgansationer hävdar att Assadregimens styrkor ligger bakom helgens påstådda kemvapenattack och kräver nu att rapporterna utreds.

Att USA under natten skulle ha svarat militärt i Homs, som Syrien påstod inledningsvis, är inte sant, menade Pentagon.

”För tillfället genomför USA inga luftanfall i Syrien” stod det i ett uttalande från det amerikanska försvarsdepartementet.

Ryssland skyller på Israel

Under måndagen riktade Ryssland anklagelser mot Israel och sa att de ligger bakom nattens flygattack. Även i statlig syrisk tv citerades en talesperson för den syriska armén som ska ha anklagat Israel, skriver AP. Israel har hittills inte kommenterat dessa anklagelser.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda två gånger på måndag med anledning av den misstänkta kemvapenattacken i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.