Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en militärparad i Pyongyang i september. Foto: Minoru Iwasaki/AP

Uppgifter: Nordkorea testar nytt strategiskt vapen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har på plats övervakat ett test av ett helt nytt strategiskt vapen. Det rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till nordkoreanska medier.

Det ska enligt den nordkoreanska tv-kanalen KCTV handla om ett vapen som har utvecklats under lång tid. Testet rapporteras ha avlöpt framgångsrikt.

Vad det rör sig om för typ av vapen avslöjas inte från den slutna enpartistaten.

Nordkorea testar robotar

– Resultaten i dag är ett rättfärdigande av partiets politik som inriktas på försvarsvetenskap och teknik, och är ännu en uppvisning för vår snabbt växande försvarskapacitet för hela regionen, och en banbrytande förändring för att stärka militärens stridsförmåga, säger Kim Jong-Un enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Kim Jong-Un uppger att hans far Kim Jong-Il var särskilt intresserad av det nya vapnet och personligen ledde utvecklingen av det.

Oriktig rapportering enligt Trump

Tester av nya massförstörelsevapen kan öka spänningarna med USA som har sagt att de hårda sanktionerna mot landet kvarstår om Nordkorea inte tydligt visar att man överger sina ambitioner att utveckla kärnvapen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skulle ha träffat den nordkoreanska toppolitikern Kim Yong-Chol i New York i förra veckan, men mötet sköts upp. Mike Pompeo uppger att det finns planer för ett nytt möte mellan Trump och Kim Jong-Un under 2019.

Han säger även på torsdagen att Trump inte kommer kräva att Nordkorea redocisar sina testområden för missiluppskjutningen innan mötet, rapporterar CNN.

Något officiellt uttalanade med anledning av vapentestet har inte gjorts av Vita huset på torsdagen, uppger Reuters.

Men presidenten kritiserade så sent som i tisdags medierapporteringen som ”oriktigt” efter uppgifter framkommit att Nordkorea inte fullständigt redovisat omkring 20 baser med kärnvapenmissiler.

På Twitter skrev Trump:

”Jag är den första som kommer att berätta om någonting går fel.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet