Polisstyrkor på väg in i skolan i Santa Fe under insatsen. Foto: TT

Tio döda vid skolskjutning i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har dödats och tio har skadats i en skolskjutning i Santa Fe i Texas. En misstänkt gärningsman, en 17-årig pojke, är gripen.

Nio elever och en lärare dödades när en beväpnad gärningsman började skjuta på en gymnasieskola i orten Santa Fe, söder om staden Houston. Ytterligare ett antal elever samt två poliser vårdas på sjukhus.

En misstänkt skytt har gripits – en 17 år gammal elev vid skolan. En 18-åring som misstänks ha hjälpt honom har tagits in på förhör.

Texas guvernör Greg Abbott kallade dådet för en av de mest avskyvärda skolattackerna någonsin i Texas.

Misstänkta sprängladdningar

Den misstänkta 17-åringen hade tagit vapnen han använde från sin pappa. Han använde ett hagelgevär och en pistol. Flera hemgjorda rörbomber och sprängladdningar i tryckkokare har hittats i skolan och på platser i närheten, bekräftar polisen.

Man uppmanar även allmänheten att larma om man skulle upptäcka fler misstänkta föremål i området.

Flera skadade

Totalt ska tio personer ha skadats enligt Texas guvernör Greg Abbott. Bland de skadade finns en polis som skottskadades under insatsen.

Larmet om skolskjutningen nådde polisen vid åttatiden på morgonen lokal tid, 15-tiden svensk tid. Vittnen berättar för lokala tv-medier hur elever flydde från skolan i panik. Skottlossningen uppges också ha föregåtts av ett brandlarm.

– Det var någon som gick in med ett hagelgevär och började skjuta, och en flicka blev skjuten i benet, säger ett ögonvittne vid namn Nikki, till den lokala tv-stationen KTRK om händelsen vid skolan.

Ett stort polisuppbåd ryckte ut till gymnasieskolan i Santa Fe. Foto: KTRK-TV ABC13 via AP

”Barrikaderade dörren”

I lokala medier framgår det att skolan hade övat inför liknande händelser så sent som för ett par veckor sedan, tillsammans med lokala myndigheter. En elev som befann sig i klassrummet intill det som gärningsmannen avlossade de första skotten i berättar för KTRK att de reagerade omedelbart.

– Jag såg inte skytten, men vår vikarie gick ut i korridoren och såg honom. Han sprang in till oss och började skrika, då förstod vi att det var på riktigt, säger han.

– Vi gömde oss i klassrummet, barrikaderade dörren med alla skrivbord, åtta till tio stycken ställde vi upp.

Fem mil från Houston

Santa Fe ligger cirka fem mil sydost om Houston och har cirka 13 000 invånare. Den drabbade gymnasieskolan har omkring 1 400 elever.

Skolskjutningen är den tredje i USA på bara en vecka och den tjugoandra i år, uppger CNN. I februari sköts 17 personer till döds i Parkland, Florida, i en skolskjutning som väckte ilska och protester runt om i landet.

USA:s president Donald Trump kallar skolskjutningen hjärtskärande i ett uttalande från Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.