USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild. Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

USA inför sanktioner mot Georgien

Uppdaterad
Publicerad

USA inför sanktioner mot ledande politiker i Georgien som svar på den hårt kritiserade ”agentlagen”, som gör att organisationer som tar emot utländskt stöd klassas som ”utländska agenter”. Det säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

Sanktionerna innebär att det blir svårare att få visum till USA för de personer som görs ansvariga för lagstiftningen, liksom deras familjer, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Blinken skriver i uttalandet att lagen underminerar demokratin i Georgien och att det finns tydliga tecken på att regeringen använt våld och skrämselmetoder för att motverka protesterna.

Blinken skriver också att USA ska se över sina bilaterala relationer med Georgien.

Lagen innebär att organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet måste registrera sig hos myndigheterna som ”utländska agenter”, enligt en modell som sedan tidigare används i Ryssland.

Tiotusentals georgier har demonstrerat mot lagen under de senaste månaderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiotusentals demonstranter ockuperar Tbilisis gator i protest mot lagförslaget. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.