USA:s försvarsminister Mark Esper har framför att USA vill att Turkiet avbryter offensiven i Syrien. Foto: Evan Vucci/Lefteris Pitarakis/AP

USA skärper tonen mot Turkiet efter offensiven i Syrien

Publicerad

Avbryt militäroffensiven i norra Syrien. Det säger USA som nu riktar sin skarpaste kritik mot Turkiet. Samtidigt kommer rapporter om att en misstänkt turkisk projektil landat nära amerikanska trupper under bombräderna.

USA:s försvarsminister Mark Esper uppmanade i ett telefonsamtal under torsdagen sin turkiske motsvarighet Hulusi Akar att dra tillbaka sina trupper från norra Syrien. Enligt ett pressmeddelande från Pentagon riskerar anfallet att få ”allvarliga konsekvenser för Turkiet”.

”Esper gav en skarp uppmaning till Turkiet att avbryta insatserna i nordöstra Syrien, så att möjligheten ökar för att USA, Turkiet och våra partner kan hitta en gemensam väg att trappa ned situationen innan den blir omöjlig att lösa”, skriver Pentagon i pressmeddelandet.

Hotar med sanktioner

Enligt uttalandet har Mark Esper gjort det tydligt att Turkiets offensiv riskerar att förstöra de framsteg som har gjorts i kampen mot terrorgruppen IS.

Turkiet framförde att insatsen är att bekämpa kurdiska YPG-milisen som landet har terrorstämplat.

Senare gick USA:s finansminister Steven Mnuchin ut och sa att president Donald Trump skrivit under en verkställande order som ger amerikanska myndigheter auktoritet att införa ”väldigt betydande” sanktioner mot Turkiet. Det rapporterar Reuters. Mnuchin tillade dock att de inte genomför dessa i nuläget.

Erdogan: Turkiet kommer inte avbryta

Turkiets president Tayyip Erdogan uttalade sig på fredagen och sa att Turkiet inte kommer att stoppa offensiven.

– Vi kommer aldrig att avbryta steget vi har tagit mot YPG. Vi kommer inte att avbryta oavsett vad någon säger. Vi tar emot hot från höger och vänster som säger stoppa utvecklingen.”

Nära träffa amerikanska trupper

Samtidigt kom det under fredagskvällen nya uppgifter om att en misstänkt turkisk projektil landat i närheten av amerikanska trupper i norra Syrien.

Enligt uppgifter till AP är det oklart vem som sköt projektilen men att den misstänks vara en del av Turkiets bombräder under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet