Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet sammanfattas neskjutningen av flight MH17 på en minut. Foto: Phil Nijhuis/AP/TT, Peter Dejong/AP/TT

Utredare: ”Starka indikationer” på att MH17-missilen kom från Putin

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har redan dömts till livstids fängelse för att med avsikt ha skjutit ned flight MH17. Under onsdagen konstaterade utredare att mycket tyder på att missilen kom från Ryssland, men att bevisen inte räcker för nytt åtal.

Flight MH17 var i juli 2014 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det exploderade över ett område i Ukraina, som kontrollerades av ryskstödda separatister. Samtliga ombord dog, 298 människor.

En internationell utredning, ledd av Nederländerna, startades. Utredarna har kunnat bevisa att MH17 träffats av en rysktillverkad robot, som förts in i Ukraina från Ryssland.

Förnekar inblandning

Under onsdagen meddelade utredningen att ”det finns starka indikationer på att den ryske presidenten beslutat” att leverera missilsystemet till ukrainska separatister.

Man säger vidare att ”även om ny information upptäckts om olika personers inblandning, är bevisen för närvarande inte tillräckligt konkreta för att leda till nya åtal”.

Ryssland förnekar all inblandning.

Tre personer dömda

Hösten 2022 dömde en domstol i Nederländerna två ryssar och en ukrainare till livstids fängelse för mord. Man konstaterar att de ska ha orsakat flygplanskraschen med avsikt.

De dömdes också till böter på 160 miljoner kronor till offrens anhöriga.

Ingen av de dömda inställde sig under rättegången och AP rapporterar att det är oklart om de kommer avtjäna sina straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.