Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bill Kristol var övertygad republikan och jobbade i Vita Huset under George H.W. Bushs tid men röstar numera på demokraterna. Hör honom berätta om hans rädsla att våld i USA eskalerar efter valet.

Bill Kristol: Vi kan få verkliga problem 2024

Uppdaterad
Publicerad

Flera av kandidaterna som ställer upp i det amerikanska mellanårsvalet har upprepat Donald Trumps påstående att presidentvalet han förlorade 2020 blev ”stulet” genom valfusk. Bill Kristol som var stabschef åt vicepresidenten under George H.W. Bush kallar sig numera för en fd republikan och säger att partiet har missat chansen att gå vidare från Trump.

Det har gått två år sedan Donald Trump hävdade att han förlorat det amerikanska presidentvalet på grund av omfattande fusk och Kapitolium stormades av arga Trumpanhängare som försökte hindra Joe Biden från att få posten. Trots att det aldrig framkom några bevis på att valet skulle ha varit annat än korrekt har påståendet om att det blev ”stulet” de senaste åren fått fäste bland både väljare och republikanska kandidater.

New York Times rapporterar att 370 av 550 republikaner i mellanårsvalet har ifrågasatt valresultatet 2020 och enligt statistiksajten FiveThirtyEight kommer 60 procent av väljarna att ha en kandidat som inte tror på resultatet på sina valsedlar.

Utrikesbyrån

”Landet hade en chans att gå vidare”

Men det finns också nuvarande och tidigare republikaner som öppet tagit avstånd från Trump och den stora lögnen, som anklagelserna om valfusk kallas.

Bill Kristol, redaktör för The Weekly Standard och en förgrundsgestalt bland de neokonservativa i det republikanska partiet, är en av dem. Han har blandade känslor för en eventuell republikansk seger i tisdagens val.

– Nästan två år efter stormningen av Kapitolium har man fortfarande inte tagit avstånd från Trump. Enligt mitt sett att se det är det inga goda nyheter även om kandidater jag föredrar vinner. Landet hade en chans att gå vidare från Trump, det republikanska partiet hade en chans att gå vidare men har i detta nu valt att inte göra det.

En fd republikan som nu röstar på demokraterna

En gång i tiden arbetade Bill Kristol som stabschef åt George Bush den äldres vicepresident, men numera kallar han sig för en före detta republikan och säger att han röstade på Joe Biden 2020 och på demokraterna i lokala val. Han säger att Trumps makt över partiet kommer att stärkas om de kandidater som har kopplingar till honom gör bra ifrån sig nu.

– Om de vinner i vissa nyckellopp kan de få makt över nästa presidentval. Då får vi verkliga problem 2024 med mycket viktiga tjänstemän som är öppna för, låt oss uttrycka det så, att inte följa väljarnas önskningar och för att ogiltigförklara det faktiska valresultatet.

Klicka på klippet för att höra Bill Kristol om det amerikanska mellanårsvalet och fuskanklagelserna och ser mer i Utrikesbyrån: Den stora lögnen i SVT2 kl 22 och i SVT Play från kl 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet