Carl Bildt: Inte den stora förändringen som vi hoppats på

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaderna mellan Donald Trump och Joe Biden är större än likheterna, men det finns en tydlig kontinuitet i de två presidenternas politik – framförallt i handelspolitiken, säger Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt i Utrikesbyrån.

President Joe Biden har inte gjort några större ändringar i sin föregångare Donald Trumps handelspolitik, som i sin tur hade stora skillnader jämfört med Barack Obamas handelspolitik. Det säger Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt i tisdagens Utrikesbyrån. 

– Det är i grunden, dessvärre, inte den stora förändring i politiken på de områdena som vi hade hoppats på.

Utrikesbyrån

”Mycket städarbete”

Bidens politik har på senare tid jämförts allt mer med Trumps. En av flera händelser som fått kritiker att jämföra de båda presidenterna är ubåtsaffären med Australien, där USA kringgick ett rasande Frankrike. Carl Bildt säger att länder förvisso har rätt att ändra sig men att agerandet gentemot en viktig allierad var ”sällsynt klumpigt”.

– Jag tror att det blir mycket städarbete. Utrikesminister Blinken är i Paris just nu, det kommer krävas rätt mycket att lappa ihop detta och fransmännen kommer att göra sitt bästa för att krama något ur det.

”Fundamental skillnad”

Men en viss kontinuitet i politiken till trots har de två presidenterna stora skillnader, säger Carl Bildt.

– Vi har ett USA som är en viktig, stark och ansvarskännande global aktör. Det är en avgörande skillnad. I den meningen är förändringen fundamental mellan den inställning och attityd till internationellt samarbete som Trump hade och som Biden hade. Sen är politik, tyvärr, sällan så perfekt som vi önskar att den var.

Titta på klippet för att se mer av Carl Bildt i Utrikesbyrån och se mer om likheterna mellan Joe Bidens och Donald Trumps politik i Utrikesbyrån: Lill-Trump på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet