Demonstation i hamnen i Trieste, nordöstra Italien, mot covidpasskravet den 15 oktober. Foto: PAOLO GIOVANNINI/TT

Analys: ”Vaccintvång kan bli nästa steg i Italien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad kan du göra utan covidpass i Italien? I princip ingenting – inte ens jobba och få lön. Varför är det så och varför är stödet för passen så utbrett hos det italienska folket?

Orsakerna är flera och samverkar.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det går som en rysning genom mig varje gång jag minns den sista veckan vårvintern 2020. Hur jag stod utanför de avspärrade orterna i Lombardiet i den allra första röda zonen. Sjukhusen som fylldes, rädslan som löpte i kapp med de skenande dödstalen. Så nedstängning, i månader.

Polis och militär på tomma tysta gator. Små barn med stora ögon ovanför munskydden. Rädsla, desperation, sorg, nyfattigdom. Jag intervjuade människor i kö till en pantbank, folk som förlorat allt på grund av nedstängningarna. 

Utrikesbyrån

Sommaren kom med lite hopp, innan vi så förra hösten på nytt såg dödstalen rusa iväg med över 1 000 coviddöda per dygn, och allt åter stängde ner. Maktlöshet. Hopplöshet.

Stora rubriker

Nu, hösten 2021 är det inte så, pandemin är under kontroll, tack vare de höga vaccinationstalen. Och så vill regeringen att det ska förbli, landet klarar inte en tredje covidvinter varken ekonomiskt eller känslomässigt. Därför har man infört covidpassen, som kallas green pass. Så att folk kan återgå till livet igen, jobba, tjäna pengar, träna, gå ut och äta, åka tåg, gå på match eller gym – och alla som driver dessa verksamheter kan på nytt jobba och ge sina anställda lön.

De som inte vill vaccinera sig får covidtesta sig varannan dag.

För vaccintvång

Protester och manifestationer mot passen får stora rubriker. Men åtta av tio italienare tycker att de är bra och är till och med för vaccintvång, något som kan bli nästa steg. I Italien är tio vaccin, som för mässling och polio, redan obligatoriska.

Många italienare minns också koleraepidemin i Neapel och andra delar av södra Italien, sensommaren och hösten 1973. Folk fyllde då gatorna med skyltar i händerna med budskapet ”Vi vill ha vaccin”. 

På bara en vecka vaccinerades över en miljon människor och det anses ha räddat oräkneliga liv. 

87 procent på sjukhusen ovaccinerade

Nya siffror visar också att 87 procent av de covidinlagda på sjukhusen just nu är ovaccinerade och de kostar italiensk sjukvård motsvarande drygt 700 miljoner kronor – i månaden. Svindlande summor.

Allt detta påverkar förstås opinionen i ett land där folk lidit så svårt och bara vill börja leva fullt ut igen. Det gör att regeringen vet att den har en majoritet av folket med sig kring covidpassen och man kommer att hålla fast stenhårt vid dem.

Se mer om Italiens kamp mot viruset i kvällens Utrikesbyrån: Vaccindiktaturen, på SVT Play från kl 19.30 och i SVT2 kl 21.45.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet