Foto: TT

Utrikesministern: ”Bombregnen över Aleppo måste upphöra”

Uppdaterad
Publicerad

Syriens och Rysslands urskillningslösa bombningar av östra Aleppo måste upphöra, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Det har nu gått tre dygn sedan den syriska regimen annonserade att man åter skulle rikta bombangrepp mot Aleppo och civila uppmanades att ”söka skydd”.

De bilder som under helgen nått omvärlden sedan ryskt och syriskt bombflyg satts in mot staden rapporteras vara de mest intensiva under det fem år långa kriget.

Syrienkriget

Räddningsarbetare vittnar om dussintals, kanske hundratals, döda sedan regimens offensiv inleddes tidigare i veckan, bland dem många barn.

”Bilderna är outhärdliga”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kräver att världssamfundet agerar för att få ett stop på bombangreppen.

”Man använder brandbomber och så kallade bunker busters och de civila dödstalen är omfattande. Bilderna på barn som grävs fram ur rasmassorna och överbelastade sjukhus med blodiga människor i högar på golvet är outhärdliga”, skriver Wallström till SVT Nyheter, inför mötet i FN:s säkerhetsråd i eftermiddag.

FN-möte under söndagen

Klockan 17 på söndagen, svensk tid, inleds FN:s säkerhetsråds möte där de senaste dagarnas våldsupptrappning i Syrien står på agendan.

Sverige stödjer, enligt Wallström, att säkerhetsrådet snarast vidtar ytterligare åtgärder ”för att agera mot brutaliteten i denna konflikt, och i synnerhet angreppet på Aleppo”.

Personer med inflytande över regimen och de som arbetar med den väpnade oppositionen uppmanas av EU ”att tillämpa en maximal press för att få ett slut på attackerna”, och att arbeta för att humanitär hjälp ska kunna komma fram till nödställda.

Storbritannien, Frankrike och USA har begärt ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd om de senaste bombningarna. Mötet kommer att hållas i dag på förmiddagen, New York-tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet