Live

Val i Turkiet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när presidentkandidaterna lägger sina röster. Foto: Reuters

Presidentval i Turkiet – andra valomgången

Överblick

Markerad händelse

Erdogan i segertalet: Släpper inte fängslad oppositionspolitiker

Den fängslade politikern Selahattin Demirtas, som är ledare för det prokurdiska partiet HDP, kommer inte att friges under Erdogans styre. Det beskedet gav Erdogan när han höll segertal sent på söndagskvällen, rapporterar Reuters.

Demirtas kallas terrorist av Erdogan greps 2016 och har sedan dess suttit frihetsberövad i väntan på rättegång om anklagelser som han själv nekar till.

Biden har gratulerat Erdogan

Även USA:s president Joe Biden har nu gratulerat Erdogan:

“Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans som Natoallierade i bilaterala frågor och gemensamma globala utmaningar”, skriver Biden på Twitter.

Markerad händelse

"Kan förvänta oss ett ännu mer auktoritärt Turkiet"

SVT:s korrespondent Tomas Thorén säger att det nu förmodligen blir mer av den politik som Erdogan har bedrivit de senaste åren. Han säger också att Erdogan framöver kan komma att få ännu mer inflytande över det turkiska samhället.

- Vi kan nog förvänta oss ett ännu mer auktoritärt och värdekonservativt Turkiet, säger Tomas Thorén.

"Folket vill inte längre ha en auktoritär regering"

När valresultatet började bli känt gick oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu (CHP) upp i talarstolen och förmedlade sin besvikelse över det han kallar "de senaste årens mest orättvisa val".

- Alla statens möjligheter har mobiliserats för att stödja ett parti. Och de har gjorts tillgängliga för en person, säger Kılıçdaroğlu.

Men trots alla påtryckningar menar oppositionsledaren att en sak står tydligt:

- Folket vill byta ut det auktoritära styret.

Gahr Støre hoppas Turkiet nu säger ja till svensk Natoansökan

Norges statsminister Jonas Gahr Støre önskar Erdogan all lycka och säger enligt NTB att Turkiet är en viktig allierad inom Nato:

- Norges förhållande till Turkiet är bra och vi förväntar oss att Turkiet nu ratificerar Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

(TT)

Markerad händelse

Valmyndigheten bekräftar Erdogans seger

Med i stort sett alla röster räknade får sittande president Erdogan runt 52 procent av rösterna och oppositionsledaren Kilicdaroglu cirka 48 procent, meddelar Turkiets valmyndighet.
Med ett gap på mer än två miljoner röster mellan kandidaterna kommer resten av de oräknade rösterna inte förändra resultatet, enligt mynidghetens chef Ahmet Yener.

Oppositionspartiet IYI:s ledare grattar med pik

Det turkiska oppositionspartiet IYI:s ledare Meral Aksener gratulerade president Tayyip Erdogan till segern i söndagens presidentomröstning och sade samtidigt att hon kommer att fortsätta sin opposition mot AKP.

I ett tal i Ankara sade Aksener att resultaten visade att det finns en stor läxa som Erdogan behöver lära sig, och tillade att hon hoppas att Erdogan agerar som president för alla turkar.

Hon uttryckte även besvikelse över Erdogans segertal i Istanbul där han skarpt kritiserade oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu.

Markerad händelse

Ulf Kristersson gratulerar Erdogan till vinsten

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) gratulerar sin turkiske kollega via Twitter med orden:

"Gratulationer till ditt omval. Vår gemensamma säkerhet är en framtida prioritering."

Markerad händelse

Kilicdaroglus uppmaning: Fortsätt kampen för demokrati 

Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu säger i ett tal till anhängare i Ankara på söndagskvällen att valet har visat folkets vilja att förändra ett auktoritärt styre, rapporterar Reuters. Han säger också efter förlusten att valet har varit det mest orättvisa på länge.

- Jag ber er att fortsätta kampen för demokrati, säger Kilicdaroglu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Erdogan vinner presidentvalet i Turkiet

Recep Tayyip Erdogan vinner i den andra omgången av Turkiets presidentval och får sitta kvar i ytterligare fem år. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Erdogan har redan tidigare under söndagskvällen utropat sig till segrare.