Vallokalerna har öppnat i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands vallokaler har öppnat. Fram tills de stänger klockan 18.00 har drygt 60 miljoner tyskar möjlighet att rösta fram landets nästa parlament. Angela Merkels kristdemokrater ser enligt prognoserna ut att bli störst, men det finns andra spänningsmoment.

Vallokalerna öppnade klockan 8.00 på söndagen och strax efter att de stänger i kväll väntas en första prognos baserad på vallokalsundersökningar, som brukar vara relativt pålitliga.

Angela Merkels kristdemokrater CDU och dess bayerska systerparti CSU blir med all sannolikhet största parti, och Merkel sitter kvar som kansler. Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen ser ut att göra ett katastrofval, möjligen sitt sämsta någonsin.

Val i Tyskland 2017

Många frågor

Men flera frågor väntar på svar. Bland annat undrar många hur stort Alternativ för Tyskland (AFD) – ett högerpopulistiskt parti med allt mer främlingsfientlig retorik – kommer att bli. AFD:s förmodade intåg i parlamentet skulle utgöra ett paradigmskifte i tysk politik, och upprördheten bland de andra partierna är stor.

Så bevakar SVT Nyheter valet

17.30: Direktsänd valvaka startar på svtnyheter.se och i vår app.

17.58: Strax före klockan 18.00, precis innan den stora vallokalsundersökningen presenteras, börjar sändningen även i SVT2. Våra utsända i Berlin rapporterar direkt från plats, med analyser och gäster i studion.

21.15: Agenda: EU-minister Ann Linde (S) intervjuas om valresultatet i SVT2 eller i SVT Play.

Liverapportering med det allra senaste pågår löpande på svtnyheter.se och i vår app.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet