Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valet i Nigeria sker i skuggan av en rad problem – landet brottas med arbetslöshet, inflation och säkerhetssvårigheter. Hör röster från Afrikas folkrikaste land som gick till val under lördagen.

I skuggan av stora problem – valdag i Afrikas folkrikaste land Nigeria

Publicerad

Under lördagen har invånarna i Afrikas folkrikaste land Nigeria gått till val för att välja ny president och parlament.

– På något sätt måste den president som vinner få ordning på hela statsapparaten och det är komplicerat i ett så stort land som Nigeria, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Valet sker i skuggan av en mängd problem som Nigeria brottas med. Enligt offentlig statistik är var tredje person arbetslös, inflationen ligger på 22 procent och landet har stora säkerhetsproblem. Röstandet försvåras eftersom det i Nigeria just nu är stor brist på kontanter efter att sedlarna bytts ut. 

Vallokaler attackerade

Totalt har 87,2 miljoner människor registrerat sig för att rösta. Officiellt öppnade vallokalerna vid 8.30, lokal tid. På vissa platser skedde det med en viss försening.

– Vi uppskattar det, trots att de inte öppnade i tid, säger pensionären Garba Yunusa Abdullahi.

Samtidigt kommer rapporter från flera orter om att vallokaler tvingats stänga efter att ha attackerats av beväpnade gäng, rapporterar TT .

När rösträkningen inleddes vid 19-tiden var köerna fortsatt långa på flera ställen i landet.

Tre huvudsakliga alternativ

De senaste veckorna har tre namn visat sig vara de huvudsakliga alternativen: Bola Tinubu, 70 år, Atiku Abubakar, 76, och Peter Obi, 61. Tinubu och Abubakar tillhör båda ett av landets två största partier.

– Peter Obi är en utbrytare som har kommit in från sidan och är de unga människornas favorit. Och Nigeria har en väldigt stor ung befolkning, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Trots att opinionsundersökningarna visar att Obi har ett stort stöd är ingenting säkert än, menar Ripås.

– På många ställen i Afrika handlar det alltid om när man går och väljer, för långt ute på landsbygden kan röster köpas.

Vad skulle det innebära om Peter Obi blev president?

– Det skulle vara en stor seger för Nigerias demokrati skulle jag säga, för då har man brutit upp det gamla systemet av att folk bara röstar som man alltid har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.