Bilder från skidorten Ischgl. Foto: TT

Krönika: ”Så blev Alpernas Ibiza en måltavla när viruset spreds”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Skidsemestern i alperna blir annorlunda i vinter. För de som tycker det hör till att dricka ett par glas och skråla lite efter åkningen så blir det lite tråkigare. Även om vi nu vet att coronaviruset spreds i kyrkor, på fotbollsmatcher och demonstrationer så kommer kopplingen till alperna leva kvar hos många.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Det luktar trä och lite instängt i baren mitt i partyskidorten Ischgl i Österrike. Ägaren Bernhard har släppt in oss. Här inne har många svenskar, danskar och norrmän skålat och sjungit för fulla halsar på sina nordiska språk, berättar han med ett leende.

Världskänd visselpipa

Det var också här som en numera världskänd visselpipa brukade vandra runt bland gästerna. Ända tills någon i personalen smittades av det nya, och då fortfarande rätt okända, viruset. Och resten är en historia som berättats vidare i hela världen.

Egentligen är det orättvist, säger Bernhard. Hade viruset startat på sommaren hade det varit stränderna som hade fått skulden. Nu är det skidorterna och särskilt afterskin.

När nu skidbackarna i Österrikes glaciärer får öppna igen några veckor innan säsongen är helt slut så är barerna fortsatt igenbommade. Och det hänger ett stort frågetecken kring om och när de kan få öppna. Och i så fall hur?

Festorten blev måltavla

Stafett med visselpipor kan nog de flesta leva utan. Men vem vill gå på en bar där man måste hålla avstånd på minst en meter? Eller bära munskydd? Själva poängen, säger Bernhard, är ju att träffa nya människor. Vidga sina vyer. Många är de par som träffats just på en bar.

Jag pratar med Bernard om en umgängesform som riskerar försvinna i spåren av epidemin.

Det är såklart många som inte gillar afterskin, som inte tycker festande och skidåkning hör ihop. Därför blev Österrikes kanske mest festglada skidorte Ischgl en lätt måltavla den här gången. Viruset spreds på många platser i alperna under sportlovet.

Men mest spännande var det ju att rapportera om alpernas Ibiza och den vandrande visselpipan som nu tystnat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Nya coronaviruset

Mer i ämnet