Ryska vapenproducenten Almaz-antei slår fast att en robot av typen BUK, som de tillverkar, sköt ned MH17. Foto: TT

Vapentillverkaren: ”MH17 sköts ned av ukrainare”

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga ryska vapentillverkaren Almaz-Antei hävdar att MH17 sköts ned med en rysktillverkad robot som avfyrades från områden som kontrollerades av Ukrainas armé. Det här är totala motsatsen till vad den nederländska haverirapporten tros avslöja.

Vapenproducenten Almaz-Antei presenterade sin rapport på tisdagsmorgonen, bara timmar före den nederländska slutliga haverirapporten om MH17 ska presenteras. VD:n Yan Novikov sa dock ingenting om huruvida han läst den nederländska rapporten eller vad som stod i den.

De olika sidorna beskyller varandra

Almaz-Anteis rapport visar hur uppgifterna fortfarande går isär kring vem som sköt ned det malaysiska flygplanet.

Flight MH17

Enligt nederländska medier har haverikommissionen kommit fram till att MH17 sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot som avfyrades från rebellkontrollerat område.

”Avfyrades från ukrainskt område”

Men Almaz-Antei hävdar precis tvärtom. Vid en presskonferens under tisdagsmorgonen visade företaget bilder från avancerade tester och undersökningar som företaget ska ha gjort. Med hjälp av de här testerna kan företaget visserligen bekräfta att MH17 sköts ned av en robot av typen BUK som Almaz-Antei tillverkar. Detta har bland annat ukrainska myndigheter tidigare hävdat.

Men denna BUK som träffade flygplanet var av en äldre modell som inte är i tjänst hos den ryska militären, enligt Almaz-Antei. Däremot har den ukrainska armén den typen av robot, hävdar tillverkaren. Dessutom menar Almaz-Antei att roboten avfyrades från en by som Ryssland säger var under den ukrainska arméns kontroll vid tidpunkten då MH17 sköts ned.

Moskva dementerar

Många internationella medier, samt den preliminära rapporten från nederländska The International Civil Organization har pekat på att roboten avfyrades från områden kontrollerade av pro-ryska rebeller.

Ryska myndigheter och de pro-ryska rebellerna i Ukraina har förnekat all inblandning i MH17-kraschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet