Ingen lösning är i sikte på den politiska låsningen i Spanien. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har tagit Spanien ur askan in i elden, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent: ”Sánchez har tagit Spanien ur askan i elden”

Publicerad

Det politiska läget i Spanien är fortsatt låst och ännu ett val kan inte uteslutas, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick som här ger oss det viktigaste om läget dagen efter det spanska valet.

Det blev ingen lösning på den politiska låsningen?

Nej, läget är lika låst – och till och med lite värre nu. Ingen majoritet i sikte. Högern kan inte, vänstern kan inte, det går inte ens längre i mitten (PSOE och C's) vilket hade varit en möjlighet efter förra valet. Pedro Sánchez har tagit Spanien ur askan i elden.

Vad sker nu – blir det ännu ett val?

Det ska inte uteslutas. För om inte någon kan bilda regering den här gången heller så blir det automatiskt nyval igen. Men det är svårt att se vad ett femte val på fyra år det ska tjäna till. Det ser inte ut som att väljarna kan lösa den spanska blockeringen. Det är en uppgift för partierna.   

Hur reagerar befolkningen så här dagen efter valet?

De flesta insåg nog före valet att resultatet inte skulle kunna lösa knuten. Resultatet följer prognoserna senaste månaden. Så förvåningen borde vara rätt begränsad. Däremot hör man att en del är chockade över att högernationalisterna Vox gick så starkt framåt.     

Vad betyder det här resultatet?

Att det lär dröja innan Spanien har en ny regering. Om inte de två största partierna, och ärkerivalerna, PP och PSOE kan hitta ett samarbete över blockgränsen lär det bli svårt att bilda regering. Fortfarande finns en liten öppning för en vänsterregering, men den skulle kräva stöd av flera regionala nationalistpartier, bland annat från Katalonien. Då är Spanien tillbaka på ruta ett, men en regering som är beroende av katalanska självständighetspartier för att få igenom sin budget.  

Nationalistpartiet Vox gick starkt framåt – varför och vad får det för betydelse?

Kaoset med våld, bränder, protester och sammandrabbningar på gatorna i Barcelona senaste månaden har oroat och upprört många spanjorer. Högernationalistiska Vox är partiet som haft hårdaste svaret. De vill kväsa självständighetsrörelsen i Katalonien genom att åter ta ifrån katalanerna sitt självstyre. Detta har väljarna belönat.  

Katalonien – vad har det haft för betydelse på valet?

Hela valet har handlat om Katalonien och om hur Madrid ska förhålla sig till politikerna i Barcelona som med envishet fortsätter att försöka bryta sig loss från Spanien. En vänsterregering skulle vara mer öppen för dialog med katalanerna om framtiden än en högerregering. Så länge dialogen inte handlar om självständighet. 

Råder det valtrötthet bland spanjorerna?

Ja. Valdeltagandet har sjunkit markant sedan valet i april. Det är ett tydligt tecken på att de spanska väljarna tappat lusten att gå och välja. Detta är en varning till politikerna att inte kräva en lösning av väljarna, utan att istället lösa blockeringen själva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer