Foto: SVT/TT

Wilders åter i skottgluggen efter invandringskritiskt uttalande

Uppdaterad
Publicerad

I Nederländerna har ledaren för högerextrema Frihetspartiet (PVV), Geert Wilders, återigen hamnat i skottgluggen, bland annat efter ett uttalande inför sina anhängare om att det finns för många marockaner i landet. SVT:s utsända fick en exklusiv intervju där Wilders riktade skarp kritik mot EU, och mot den makt som bland annat den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har.

Gert Wilders är populist, nationalist och ständigt i skottgluggen, och känd för sina islamfobiska uttalanden. Han är också starkt EU-kritisk och tycker att det är för många i Bryssel som bestämmer över saker de inte har något att göra med. 

– Till exempel er svenska kommissionär Cecilia Malmström, jag kallar alltid henne er svenska hippie, hon kommer från ett vänsterliberalt parti. Ingen i Holland känner henne, ingen har valt henne, ingen vill ha henne här, men hon kan säga nej till alla våra förslag till förändringar av invandringslagar, lägger han till och ser upprörd ut.

Starka reaktioner

Wilders är inte rädd för att provocera och kritisera, och han riktar sig ofta mot muslimer. Men reaktionerna efter talet i slutet av mars efter kommunalvalet, då han riktade en fråga till sina skanderande följare om det var för många marockaner i Nederländerna, och om de skulle se till att det blev färre, blev starka. Till och med  starkare än vad Wilders själv hade räknat med.

Och protesterna kom inte bara från det marockanska samhället i Nederländerna. Flera av hans partikamrater hoppade av i protest mot uppmaning om att skicka iväg alla marockaner.

Vill samarbeta med Sverigedemokraterna

Han erkänner dock att det inte har varit den bästa tiden sedan dess men nu tycker han att det är dags att se framåt mot valet om en månad.

Opinionen har vänt något och han hoppas på att få till ett samarbete i Europaparlamentet med partier som Nationella Fronten från Frankrike och Ukip från England. Men också med Sverigedemokraterna som han mötte i Sverige för att halvår sedan.

– Vi har en hel del gemensamt, vi är båda EU-skeptiska och vi är båda för att återta makten till nationalstaterna. Det finns fler partier som kan samarbeta i parlamentet och som kommer att göra ett starkt val om en månad, säger Gert Wilders till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet