Folkhögskola lotsar romer ut på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Sundbybergs folkhögskola har inriktat sig på att utbilda romer. Skolan har lotsat hundratals romer ut på arbetsmarknaden.

Idag firade en ny grupp behandlingsassistenter sin examen. Sundbybergs folkhögskolas rektor uppmanar de nyutbildade att ta för sig av kaffet och tårtorna.

Skolan har med gott resultat ordnat yrkeskurser för romer i 20 års tid.

Romer

Leif Keiski kan återgå bättre rustad till sitt arbete på ett vårdhem. Skolans skräddarsydda kurs passade honom fint.

– För mig och de andra som har gått här har det här varit till stor hjälp. Jag har t.ex. inte skolat mig så mycket tidigare – inte tagit studenten eller så. Så det här har hjälpt mig, Leif Keiski konstaterar.

Undersköterskan Nadja Ek fastnade för skolan p.g.a. satsningen på romer. Ändå hoppas hon att hennes barn ska känna sig hemma i den vanliga skolan.

– Jag hoppas förstås på det. Det här är i och för sig en bra skola men jag hoppas att mina barn, när de är större, ska gå i en vanlig svensk skola och känna sig hemma där, säger Nadja Ek.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer

Mer i ämnet