”Man blir aldrig immun till diskriminering”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kallat representanter för hotell- och restaurangbranschen till möte. Skälet är att den romska representanten Diana Nyman som övernattade på ett hotell i Stockholm avvisades från frukostmatsalen. Nyman har anmält händelsen till Diskrimineringsombudsmannen.

I tisdags när regeringen presenterade vitboken om diskrimineringen av romer kördes Diana Nyman ut från hotellets matsal till lobbyn där hon fick dricka sitt kaffe ensam. Hon är chockad över behandlingen och samtalet hon fick igår från hotellet.

– Han säger att personalen är ledsen och kränkt. Och återigen kände jag mig djupt kränkt när chefen förklarar för mig att det var en speciell förmån för mig, att det var en personlig beställning. Det var ett speciell förmån för mig att få sitta i lobbyn, berättar Diana Nyman.

Romer

Regeringens meddelande om ett möte med hotell- och restaurangbranschen ser Diana Nyman som ett viktigt budskap om att man tar diskriminering på allvar.

– Med det vill man visa att diskriminering har konsekvenser. Att ett sånt beteende och diskriminering av romer inte kan accepteras. Säkert kan alla romska kvinnor men också män, barn och unga berätta om många, många fall av diskriminering. Jag har sådana upplevelser sen barndomen. Man blir aldrig immun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romer

Mer i ämnet