Uutiset granskar

Publicerad

För ett år sedan tog en före detta trosmedlem inom laestadianismen kontakt med SVT Uutiset för att berätta hur trött hon var på eviga graviditeter och förlossningarna. Vi har gjort en serie om tre kvinnor som känner sig trötta på de eviga kraven inom laestadianismen.

DEL 1: ”Att föda barn var en livsfara för mig.”

DEL 2: ”Jag insåg hur lurad jag hade blivit.”

DEL 3: ”Bara de starka klarar sig.”

OM LAESTADIANISM

Visa

I Sverige finns det runt 2 000 gammellaestadianer och i Finland är de cirka 120 000. Rörelsen grundades i svenska Lappland på 1800-talet av Lars Levi Laestadius, som bland annat var bekymrad över samernas alkoholmissbruk och dåliga livsföring. Laestadianrörelsen bygger på den evangelisk-lutherska läran, men avviker från den i flera avseenden. Båda lärorna håller dock fast vid gamla tolkningar av skriftläror.

Enligt laestadianismen är användning av preventivmedel synd som leder till helvetet. Rörelsen fördömer samboförhållanden och preventivmedel. Kvinnans roll och sexualitet är i gammellaestadianismen starkt knuten till moderskapet. Kvinnan saknar rätten att bestämma över sin egen kropp och måste ständigt vara tillgänglig för graviditeter under äktenskapet. Det handlar om Guds skapande, som människan inte får ifrågasätta genom att använda preventivmedel.

Finlands Förbund för mänskliga rättigheter har granskat om födelseplikten kränker laestadiankvinnornas mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#gudslivmoder

Mer i ämnet