Jimmie Åkesson (SD) mötte sin gamle lärare Per Nilsson i Debatt. Foto: SVT

”Alla i Sölvesborg skakar på huvudet åt Jimmies upplevelser”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren Jimmie Åkesson har anklagats för att ljuga om sin uppväxt och göra överdrifter om hur hotfulla invandrargäng i hemstaden Sölvesborg präglat hans värderingar.
I torsdagens program Debatt mötte han den tidigare skolläraren och sölvesborgaren Per Nilsson.

– Alla i Sölvesborg skakar på huvudet åt Jimmies upplevelser. Det här stämmer absolut inte, säger Per Nilsson.

Jimmie Åkesson berättade i programmet ”Nyfiken på partiledaren” om hur han växte upp i ett polariserat Sölvesborg där han upplevde problem med invandrare under tidigt 1980-tal.

Redan innan SVT:s program Nyfiken på partiledaren med Jimmie Åkesson sänts fick det kritik. I programmet säger partiledaren att hans åsikter om invandrare formats av invandrargäng som bråkade i området i Sölvesborg där han bodde. Flera gånger var han så rädd för gängen att han sprang hem till mamma, berättar han.

”Ser bara blonda barn”

I Debatt gick hans gamla skollärare till angrepp mot Åkesson:

– När jag tittar i de gamla skolkatalogerna ser jag bara blonda barn. De är som hämtade från en propagandafilm för Sverigedemokraterna, sa Per Nilsson. Jag var också ute på skolgården och upplevde aldrig den verklighet som Jimmie beskriver.

Jimmie Åkesson försvarade sin verklighetsuppfattning och menade att Per Nilsson inte hade koll på det område där Jimmie Åkesson och hans mamma bodde.

– Det var ett segregerat område, jag upplevde situationen så här och jag tycker det är förmätet av dig att säga att jag skulle ljuga, sa Åkesson.

Under debatten diskuterade man också om Åkesson inte kände till att det fanns nazister i Sverigedemokraterna när han blev medlem.

– Jag förringade inte dessa problem, men jag försökte att skapa mig min egen bild av partiet, sa Åkesson.

Per Nilsson kontrade:

– Du försöker bara motivera din agenda

Tidigare kritik
Aftonbladet Patrik Lundberg, som växte upp i samma område har anklagat partiledaren för att ljuga. Inte heller kommunpolitiker och poliser i Sölvesborg känner igen sig i Åkessons barndomsbild. De säger att det varken finns eller funnits invandrargäng i kommunen.

– Jag har upplevt det här, jag har inte drömt det. Det är inget jag hittat på, har SD-ledaren tidigare svarat på kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet