• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Foto: Johannes Tolf/SVT
Val 2018

72 valrelaterade brott anmälda i länet

Uppdaterad
Publicerad
Polisen har fått in 72 anmälningar om brott i Jönköpings län i samband med valet. Det handlar bland annat om misshandel, ofredande, olaga hot och stulna valsedlar.

Totalt har polisen i region öst, där Jönköping, Östergötland och Sörmlands län ingår fått in 172 ärenden som har med valet att göra. Två tredjedelar av dessa handlade om förstörda eller stulna valaffischer. Ett brott som ofta är svårt för polisen att klara upp eftersom det ofta saknas spår efter en misstänkt.

– En majoritet av de anmälningarna har vi lagt ner i princip omedelbart eftersom att det är uppenbart att brottet inte går att utreda. Vi har i stället lagt våra resurser på de brott där det faktiskt finns bra uppslag att kunna lagföra en misstänkt, säger polisens presstalesperson Björn Öberg i ett pressmeddelande.

Hot mot förtroendevalda

Polisen har lagt ner 135 av de anmälda ärendena. I region Öst har polisen fått in 16 anmälningar gällande misshandel, men i flera av dessa utredningar har brottsrubriceringen graderats ner till att gälla ringa misshandel eller ofredande.

I 22 ärenden är hoten eller våldet riktat mot förtroendevalda. Något polisen ser extra allvarligt på.

– Det är allvarligt när man ger sig på företrädare för vårt demokratiska system, säger Björn Öberg.

Sju anmälningar har kommit in om brott kopplade till röstningslokaler i Jönköpings län. Det kan exempelvis handla om att röstsedlar har försvunnit eller gömts undan. En polisanmälan i länet rör hets mot folkgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet