Mikail Yüksel. Foto: SVT

Centerpartiet får ta bort Yüksels kandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Uteslutne politikern Mikail Yüksel ville bli invald genom personkryss, men nu har Länsstyrelsen bestämt att Centerpartiet får återkalla hans kandidatanmälan.

– Beslutet saknar rättslig grund, säger Mikail Yüksel.

Mikail Yüksel, som tidigare var toppkandidat för Centerpartiet i Göteborg, uteslöts ur partiet i förra veckan när det framkom att han har kopplingar till den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna.

Yüksel har vägrat dra tillbaka sin riksdagskandidatur och satsade istället på att bli invald via personkryss, något han gick ut med på sin Facebook-sida.

Val 2018 Väst

”Det här en en kamp om värderingar! En kamp för alla som blir utsatta för diskriminering pga sin bakgrund! Jag uppmanar därför er alla att stötta mig med detta. Börja rösta snarast! Hittar ni inte sedlar med mitt namn så kan ni kontakta mig” skriver politikern.

Partiet får bestämma

Centerpartiet å sin sida vill inte ha Yüksels namn på sina listor, och begärde Länsstyrelsens godkännande om att dra tillbaka Yüksels kandidatur till riksdagen. Under torsdagen kom beskedet att Länsstyrelsen godkänner partiets begäran.

– Vi har gjort bedömningen att då ett parti får bestämma vilka kandidater som ska företräda partiet genom att anmäla kandidater, ska partiet också kunna återkalla en kandidatanmälan, säger Anna Blomberg, valansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen har inför det nyligen fattade beslutet haft diskussioner såväl med Valmyndigheten som med andra länsstyrelser.

Kommer att överklaga

Mikail Yüksel är besviken på partiet och säger att han i samråd med sin advokat kommit fram till att det ska överklagas till valprövningsnämnden.

– Beslutet saknar rättslig grund. Valet pågår och folk har redan börjat rösta på mig. Det här beslutet kan strida mot grundlagen, säger han.

Yüksel är även besviken på hur Centerpartiet har hanterat frågan, och framhåller att han redan från start berättat för partiet om sin koppling till Grå vargarna.

– De har fått all information och de har lovat att stötta mig ifall detta skulle komma fram i media. De hade kunnat sagt från början att det var skadligt för partiet ifall jag kandiderar. Då skulle jag inte ha gjort det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet