Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Mergim Sulejmani

2000 lärare saknas i Malmö de närmaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen är stor. Enligt Skolverkets siffror saknas de närmaste fyra åren 4000 lärare i Skåne – hälften av dem i Malmö.

– Det här är den största frågan vi har och den som oroar mig allra mest, säger Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.

Redan för fyra år sedan berättade vi om lärarbristen i Malmö men sedan dess har den blivit ännu värre. Alarmerande, menar Anders Rubin och kommunens kompetensförsörjningsenhet står inför en enorm utmaning.

– Malmö satsar på sina skolor både när det gäller lön och arbetsmiljö för att locka lärare till oss men det finns inte tillräckligt med lärare, säger Birgitta Spjuth, enhetschef på Kompetensförsörjningsenheten.

Val 2018 Skåne

Hon menar att det är en stor utmaning som ligger framför dem. Inom de närmaste fyra åren behöver Malmö femhundra lärare per år, totalt tvåtusen.

Birgitta Spjuth tror att bristen på lärare i Malmö kommer att bli ännu större de närmaste åren.

Under tiden jobbar kommunen med alternativa lösningar som till exempel att lärare som närmar sig pensionen stannar ett par år extra, obehöriga lärare och nyanlända får möjlighet att komplettera sina utbildningar.

Har vänt sig till andra länder

Dessutom har man anställt personal med nya befattningar i skolan.

– Syftet med dem är att lärarna ska kunna fokusera på sitt kärnuppdrag, det finns mycket som i skolan som andra kan göra och vi har tagit fram något vi kallar elevkoordinator och lärarassistent, säger Birgitta Spjuth.

De har blivit en avlastning för lärarna, enligt henne.

Malmö väntas växa med tiotusentals invånare de närmaste tio åren och kommunen räknar med att det behövs ett tjugotal nya grundskolor.

– Det oroar mig inte särskilt mycket för det räknar jag att det klarar vi men den här rekryteringen som verkligen är utmanande, säger Anders Rubin (S).

I jakten på lärare har Malmö Stad vänt sig till andra länder, de försöker locka lärarstudenter och lönerna har höjts. Nästa steg måste, enligt oppositionen, vara att förbättra Malmös dåliga rykte – som de menar handlar om att vara en dålig arbetsgivare med otrygga miljöer där det finns risk för hot och våld.

– Malmös skolor behöver ju bli trygga och trevliga arbetsplatser igen och där har ju Malmö som arbetsgivare väldigt mycket att göra, säger Torbjörn Tegnhammar (M), kommunalråd.

Vill locka andra yrkesgrupper

Lärarbristen kommer sannolikt att öka de närmaste åren och öka kommer också försöken med att hitta lösningar.

– Så länge som vi är proaktiva och ligger i så här tidigt innan vi ser ett problem så är jag övertygad om att vi kommer att hitta vägar för att hantera det här på bästa möjliga sätt, men det kommer att kräva väldigt mycket flexibilitet, säger Anders Rubin (S).

– Människor som inte är utbildade lärare men som kanske har en väldigt stor sakkunskap, någon som kanske är väldigt duktig på historia borde ju rimligen kunna undervisa i det även om den personen saknar pedagogisk examen, så det finns ju många andra yrkesgrupper som du också kan locka till skolan, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

– Jag känner mig taggad för utmaningen, men det är ju inte bekymmersfritt så klart, då skulle man ju ljuga, säger Birgitta Spjuth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet