Claes Nyman, skolkurator, och Marit Barre, socialpedagog, skulle vilja jobba mer förebyggande mot kränkningar. Foto: SVT
Val 2018

En kurator på 900 elever – ojämlikt på skolorna

Publicerad

Vissa kuratorer i Eskilstuna har hand om 300-400 elever, medan andra har ensamt ansvar för 700-900 elever.
– Det är fel och orättvist för man behövs verkligen som kurator, säger Ann-Christine Ljungblom, kurator på Skogsängsskolan i Eskilstuna.

Hon ansvarar för 370 elever och anser att hon hinner jobba förebyggande mot kränkningar, men menar att hon har fördelen att ha färre elever. På andra skolor i kommunen finns det kuratorer med ensamt ansvar för mellan 700 till 900 elever.

Ett exempel på det är Stålforsskolan, där Claes Nyman är ensam skolkurator för 700 elever, även om han har ett trygghetsteam och en socialpedagog till sin hjälp.

– Vi hinner jobba förebyggande, men inte alls i den utsträckning som vi skulle önska, säger han.

Hör mer om kuratorns situation i klippet ovan. Här nedan ser du vilka grundskolor i Eskilstuna där flest kräkningsanmälningar gjordes under 2017 och hur kuratorsituationen ser ut på dessa skolor.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet