Efter en grov misshandel med knivar vaknade Johnny Höglin upp, och lovade sin döende morfar att hoppa av nazismen. Foto: SVT

”All extremism handlar om att man känner sig misslyckad”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsbejakande extremister är ett av hoten mot valet i höst som Sörmlandspolisen nu förbereder sig för. En som vet hur man tänker i de extrema miljöerna är den före detta nazisten Johnny Höglin.

Johnny Höglin, även kallad ”Puma”, var på 90-talet med och startade en nazistisk organisation i Eskilstuna. Då var han arg, kaotisk och levde vind för våg.

Lockades av den enkla världsbilden

– Jag har burit på mycket ilska i mina dagar. När man får andra åsikter presenterade för sig tar det fokus från det man egentligen mår dåligt av. Så extremismen och nazismen slog klorna i mig. Jag lockades av den enkla världsbilden, säger Johnny ”Puma” Höglin.

Johnny menar att det var lätt att dras in och få ett annat fokus för sin ilska, och ju mer han övertygades om extremistiska åsikter, desto mer tänjde han på sina egna moraliska gränser.

– Jag tror inte man tänkte över huvudtaget. All extremism handlar om att man känner sig misslyckad eller att något är fel, och det driver en till sådana här rörelser, säger han.

Målet: Påverka samhället

I årets val ställer den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, upp för första gången, och liknande planer hade även Johnny och hans kompisar.

– Ja, det ingick i den långsiktiga ambitionen att eventuellt starta en parlamentarisk gren precis som NMR gjort nu, men från början ville vi ju bara bedriva terror och hot, säger Johnny.

Målet var att på sikt påverka samhället, men först ville man bli störst och mäktigast inom den rasistiska så kallade ”vit makt-rörelsen”, och det till nästa vilket pris som helst, vilket han ångrar idag.

Mardrömmar efter misshandel

– Det var bland annat en grov misshandel med knivar inblandade som jag blev dömd för och som jag hade svåra mardrömmar om långt efteråt. Då förstod jag att jag nästan spårat.

Den händelsen tillsammans med splittringar i organisationen, att han ska bli pappa och ett möte med en antirasist som blir hans vän, får honom att börja tvivla på nazismen. Men det är till slut en dödssjuk morfar som får honom att hoppa av.

Arbetar mot rasism

Numera jobbar Johnny aktivt mot nazism och rasism, med bland annat föreläsningar. Han är orolig över att nu återigen se nazister demonstrera på gatorna i Sverige.

– Man skär ner på hjälp till stödbehövande ungdomar, men sen när de spårar ur och blir kriminella verkar det finnas pengar. Är det inte bättre att tänka till först och mota Olle i grind? För när extremismen går för långt hos en individ blir du en avtrubbad och känslokall sociopat, som en krigsmaskin, säger Johnny.

Efter avhoppet från nazismen har Johnny Höglin varit aktiv i djurrättsrörelsen, och anklagats för bland annat hatiska kommentarer mot jägare i sociala medier. Själv menar han att han inte står bakom flera av de kontona, men också att han uttryckt sig rått i infekterade konflikter. Han har inte dömts för något brott i det sammanhanget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet