Experten: ”Så slår klimatförändringarna mot Skåne“

Uppdaterad
Publicerad

Många minns säkert skyfallet över Malmö i augusti 2014 med översvämmade vägar och källare. Det kan bli en återkommande händelse, eftersom klimatförändringarna har inneburit varmare och blötare väder, med mildare regniga vintrar och extrema sommarregn med mycket åska.

SVT Nyheter har tagit del av statistik från SMHI:s mätstationer. Där kan man se i rena tal hur både temperatur och nederbörd har ökat de senaste ett hundra åren. År 1900 var medeltempereraturen i Skåne 7,1 grader. Mellan åren 2010 och 2017 hade medeltemperaturen ökat till 9 grader.

Årsnederbörden har förändrats på liknande sätt. År 1900 regnade det i genomsnitt 50,2 mm per månad. Mellan åren 2010 och 2017 hade det ökat till 58,7 mm.

SVT Nyheter har pratat med Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet om vilka konsekvenser klimatförändringarna fått och kommer att få för Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet