Emma Carlsson-Löfdahl Foto: SVT
Val 2018

Flera riksdagsledamöter från Jönköpings län klara

Publicerad

Resultatet när det gäller antalet personkryss på röstsedlarna är nu färdigräknat. Det står klart att Emma Carlsson Löfdahl blir liberalernas riksdagsledamot från länet och att socialdemokraternas Thomas Strand åker ur riksdagen eftersom S har tappat ett mandat.

Samtliga 219 valdistrikt i Jönköpings län blev under eftermiddagen färdigräknade när det gäller riksdagsvalet och personkryssen. För vissa partier har det varit jämnt mellan ett par kandidater. Liberalernas Anna Mårtensson från Jönköping som drivit en personvalskampanj lyckades inte ta sig till riksdagen. Istället blir det förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö som behåller platsen och får sitta på libralernas enda mandat. När detta stod klart idag meddelade Anna Mårtensson att hon ska sluta sin tjänst som åklagare och även med både politiken.

Anna Mårtensson (L) har fått så många personkryss att hon på onsdagen låg jämsides med förstanamnet Emma Carlsson Löfdahl i kampen om Liberalernas riksdagsplats. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

– Jag behöver nya utmaningar. Det känns faktiskt lite skönt. Det finns bra efterträdare till mig så det känns bra, säger Anna Mårtensson till P4 Jönköping.

S tappar en plats

Resultatet visar också att socialdemokraternas tre platser kommer fyllas av Carina Ödebrink från Vaggeryd, Peter Persson från Jönköping och Johanna Haraldsson från Vetlanda. Eftersom S tappade ett mandat så blir det troligen så att Thomas Strand förlorar sin plats i riksdagen.

Resultatet visar också att det blir förstanamnet Ciczie Weidby från Jönköping som får vänsterpartiets plats. För moderaterna blir det Mats Green från Gränna och Helena Bouveng från Vetlanda som sitter kvar. 

Invänta landet

Resultatet är också så gott som klart för Kristdemokraterna. Andreas Carlson från Mullsjö tar en plats. Med stor sannolikhet tar även Acko Ankarberg Johansson från Jönköping den andra platsen. Hon slutade ju i veckan som KD partisekreterare. På Miljöpartiets mandat blir det Emma Hult från Jönköping som behåller platsen.

Åkesson och Lööf

För Sverigedemokraterna och Centerpartiet återstår att invänta resultat från andra distrikt i landet innan man kan slå fast vilka kandidater som får representera Jönköpings län, men just nu ser det ut som om Jimmie Åkesson tar ett av de två SD-mandaten i Jönköpings län. Det andra mandaten går i så fall av allt att döma till Angelica Lundberg från Mullsjö. Centerpartiet har ett mandat, och det ser ut att gå till Annie Lööf. Om det skulle bli en ministerpost för henne kommer Göran Lindell från Vetlanda gå in som ersättare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet