Foto: TT/SVT

25 av 33 skånska kommuner missnöjda med polisnärvaron

Uppdaterad
Publicerad

Polisbristen har blivit en het valfråga. I en SVT-enkät till Skånes kommunalråd svarar en övervägande majoritet att polisnärvaron inte är tillräcklig. Mer än hälften har anlitat väktarbolag för att komplettera polisen. I Staffanstorps kommun anställer man egna ordningsvakter.

Redan till sommaren ska kommunala ordningsvakter patrullera Staffanstorps gator. Säkerhetssatningen kostar 6,5 miljoner kronor årligen. Enligt kommunalrådet beror beslutet på otillräckliga polisresurser och att skadegörelse och bråk blivit vanligare i kommunen.

Christian Sonesson (M) Foto: Johan Dernelius
Val 2018 Skåne

– Det är en satsning som tyvärr har blivit nödvändig. Vi anställer en säkerhetschef som kommer från polisen, som ska leda arbetet och organisera ordningsvakterna så att man tydligt kan se dem i gatubilden, säger Christian Sonesson (M) .

25 av 33 tycker polisnärvaron är otillräcklig

Sedan 2010 har antalet poliser i förhållande till befolkningen minskat och är nu den lägsta på tio år enligt SCB och polisens årsredovisning.

I en SVT enkät till Skånes 33 styrande kommunalråd tycker 25 av 33  som svarade på frågan att polisnärvaron i kommunen inte är tillräcklig. Mer än hälften har anlitat väktarbolag för att komplettera polisen och ännu fler kan tänka sig att göra det. Flera som SVT talat med har tagit in ordningsvakter också som har större befogenheter än väktare. En av dem är Trelleborgs socialdemokratiska kommunalråd Torbjörn Karlsson som har förståelse för Staffanstorps beslut med ordningsvakter.

Torbjörn Karlsson (S) Foto: Johan Dernelius

– Det är olyckligt om det blir så, men tyvärr befinner vi oss i en sådan situation, att om inte staten klarar av sitt uppdrag, då får vi som kommuner träda in, säger han.

”Underbetyg till polisen”

Hans moderata kollega i Staffanstorp Christian Sonesson tycker att enkäten visar på ett underbetyg till polisen och till staten och polismyndigheten i stort.

Båda tycker att polisen gör så gott de kan men resursbristen känns av och när polisen måste prioritera så blir deras kommuner lidande.

– Vi har en del oroligheter i Trelleborg och skulle behöva polisiär närvaro men den regionala polisen finns inte i Trelleborg, säger Torbjörn Karlsson (S).

Polishusen i Trelleborg och Kävlinge Foto: Johan Dernelius

Vill höja statusen på polisyrket

Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) tycker att situationen är allvarlig.

 Men hon är ett av de fyra kommunalråd i enkäten som tycker att polisnärvaron i hennes kommun är tillräcklig. Delvis för att lokalpolisområdet har sin station i Kävlinge men främst för ett bra samarbete med kommunpolisen. Hon är negativ till kommunanställda ordningsvakter och tycker istället att man måste höja statusen på polisyrket.

Pia Almström(M) Foto: Johan Dernelius

– Det är en jätteviktig fråga och det måste vi jobba med och kanske titta på hur lönebilden ser ut men också arbetsförhållandena, så att poliserna som är ute och jobbar faktiskt känner att de trivs på jobbet, säger hon.

Tidigare poliser blir säkerhetschefer

I Staffanstorp är det en tidigare polis som anställts som säkerhetchef och så ser det ut i flera kommuner SVT talat med. Av de 905 poliser som slutade förra året i landet var det bara knappt hälften som var pensionrelaterade avgångar.

– Naturligvist hade det bästa varit fler poliser men vi vet ju tyvärr idag att fler lämnar sitt yrke än vad som tillkommer, så att bara säga att vi ska ha fler poliser är inte genomförbart i det korta perspektivet, säger Christian Sonesson (M).

I veckan startar rekryteringen till Malmös nya polisutbildning. Men redan i vår står de utbildningsplatser som redan finns med tomma stolar. 176 av 800, mer än var femte utbildningsplats står tom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet