Alf Månsson, ordförande, och Gun Månsson, sekreterare i Hätvedas intresseförening. Foto: Edina Hrustic

Hårt slag mot Hästveda när sängfabriken lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att sängtillverkaren Hilding Anders nu lägger ner sin produktion i Hästveda utanför Hässleholm har slagit hårt mot byborna och innebär att många arbetstillfällen försvinner. Nu har ortens intresseförening skrivit till kommunen och bett om hjälp för att skapa nya jobb.

För ett litet samhälle med drygt 2000 tusen invånare märks det tydligt om många arbetstillfällen försvinner. I brist på gehör från kommunen har Hästvedas intresseförening tagit saken i egna händer och bjudit in kommunens politiker till möte. De vill nu skapa en krisgrupp för att tala om hur fler jobb ska skapas i området.

– Den här sängfabriken har betytt mycket för invånarna. Många unga har haft sina sommarjobb här, sina första riktiga jobb, säger Alf Månsson, ordförande i intresseföreningen.

Val 2018 Skåne

Den här gången varslas 39 personer, men nedskärning av personalstyrkan har pågått i många år. För 20 år sen arbetade ett 100-tal personer i produktionen i Hästveda.

Foto: Edina Hrustic

Har uppvaktat kommunen

Hässleholm är en av de kommunerna i Skåne med hög arbetslöshet. Ungdomsarbetslösheten (18-24 år) är tredje högst i Hässleholm, efter Östra Göinge och Bromölla. En av de som blir av med sitt jobb i och med nedläggningen av sängfabriken i Hästveda är Dan Olsen.

Dan Olsen. Foto: Edina Hrustic

– Det är jättetråkigt, många av oss har varit här väldigt länge. Jag började sommarjobba på fabriken som en Hästvedapojk som inte hade något att göra. Det blir en stor omställning att hitta vad man ska göra härnäst, säger Dan Olsen.

I takt med att sängfabriken lägger i ner i Hästveda presenterade regeringen ett förslag på att de vill satsa mer pengar på svensk landsbygd. Kommunernas förutsättningar att utveckla företagande och näringsliv ska förbättras. Hur framtiden ser ut för Hästveda återstår att se.

– Vi har uppvaktat Hässleholm kommun att de tidigare skulle förutse den här situationen. Vi vill ha konkreta åtgärder för att se att det blir resultat, säger Alf Månsson.

”Behövs för att hela byn ska leva”

Stefan Larsson är tillväxtchef på Hässleholms kommun och menar att nedläggningen av Hilding Anders innebär ett ekonomiskt och sysselsättningsmässigt slag mot orten.

– Vi behöver nu titta vad vi kan göra på plats på orten. För att hjälpa nya företag att starta upp, utveckla befintliga företag och se hur kommunens näringsliv kan komplettera och växa, säger Stefan Larsson.

Foto: Edina Hrustic

Linda och Martin Svensson bor i Hästveda och har bekanta som blivit av med sina jobb på fabriken.

– Det är synd att det försvinner arbetstillfällen härifrån, det behövs för att hela byn ska leva. Att det finns jobb här också och inte bara utanför, säger Linda Svensson.

– Ju mer sånt som försvinner desto mindre blir det att folk flyttar hit. Tar dom väck jobb så kommer folk till slut inte att flytta hit, säger Martin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet