Pererik Åberg, meteorolog, menar att politiken hittills inte kämpat för att få bukt på problemen. Foto: SVT/TT

Klimatförändringarna märks i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Extrema väderlekar kommer i framtiden vara ett naturligt inslag på Gotland och i Östergötland. Ny statistik visar att medeltemperaturen ökar i hela Sverige och att den globala uppvärmningen redan haft inverkan på klimatet.

Temperaturen i Sverige har successivt stigit sedan 1900-talets början. I Östergötland och på Gotland är ökade medeltemperaturer, extremtorka och rekordstora mängder nederbörd exempel på effekterna av den globala uppvärmingen.

– Det går inte att förklara det vi observerat på något annat sätt en den hypotesen att det är våra egna utsläpp som driver det, säger Michael Tjernström, professor.

Val 2018 – #dinröst

– Om vi tittar på vad jordens skulle ha för temperatur om vi inte hade en atmosfär så skulle den vara på minus 18 grader ungefär. Nu är den plus 14-15 grader och det har man kopplat till  vattenånga, metangas och koldioxid, säger Pererik Åberg, meteorolog.

Mördarsniglar – ett tecken

För många kan klimatförändringarna kännas avlägset, men tecknen finns närmre än vi kanske tror. Mördarsniglar är exempel på nya så kallade invasiva arter som lättare fått fäste i det varmare klimatet.

– Så länge som vi förbränner fossila bränslen så kommer koldioxidhalten att öka och så länge som det sker kommer temperaturen fortsätta att öka och så småningom finns det ingen gräns för hur mycket vi kan anpassa oss, säger Michael Tjernström.

Större medvetenhet

Men än vill inte forskarna kalla klimatutvecklingen för ett dött lopp. Det finns idag en större medvetenhet hos befolkningen som i sin tur lett till satsningar för ett mer hålbart klimat.

– Politikerna har ju inte agerat på ett sätt som gör att vi kan motverka den här klimatförändringen, men det har gjort att företag och privata initiativ har gått före. Utvecklingen av de hållbara alternativen går betydlig snabbare fram än om politikerna skulle få bestämma, säger Pererik Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet