Oppositionspartiet Medborgerlig Samling har anmälts för bilden till höger som bland annat publicerats på sociala medier. Foto: SVT/ Medborgerliga samling

Kommunråd polisanmäler oppositionsparti

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommunråd Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) polisanmäler oppositionspartiet Medborgerlig Samling för bilder som bland annat publicerats på sociala medier.

Det handlar om två teckningar med karikatyrer. Den ena föreställer den avgående kommunchefen Peter Andreasson porträtterad som Edvard Persson med en gås i famnen. Gåsen har en slags munkavle och kommunchefens pratbubbla lyder ”I min kommun har vi ingen tystnadskultur.”

– Vi tycker att måttet är rågat och polisanmälan är en markering. Kommunchefen tog väldigt illa vid sig och arbetsmiljön för våra högsta tjänstemän har inte varit okej, säger Erling Cronqvist (C).

Som tre apor

Bilderna menar han är en form av trakasserier. Den andra bilden som polisanmälts föreställer honom själv tillsammans med de två andra kommunråden i Laholm, Elisabet Babic (M) och Kjell Henriksson (S). De är tecknade som ”de tre aporna” varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun.

– Att bli ritad som en apa är inte så kul. Det är möjligt att man måste stå ut med det som politiker men som tjänsteman har man aldrig möjlighet att försvara sig på samma vis. Vi lämnade in det till polisen för att se vad de gör, säger Erling Cronqvist.

Laholms kommunråd Elisabet Babic (M) och Erling Cronqvist (C) polisanmäler oppositionspartiet Medborgerlig Samling för de här bilderna som bland annat publicerats på sociala medier. Foto: Medborgerlig samling

Ger inte ni bilderna mer uppmärksamhet genom att polisanmäla?

Jo, men vid någon punkt måste man sätta ner foten. Blir det hela tiden en hårdare ton blir man avtrubbad, säger Erling Cronqvist.

Även Elisabet Babic (M) är inne på samma linje.

– Det här är ett rejält övertramp och vi måste göra någon slags markering. Vi har anmält inlägget till facebook och polisen. För min del är bilden på kommunchefen den viktigaste men vi tog med den andra också för att visa att det förekommit innan, säger Elisabet Babic.

”Bilderna är så talande”

Karl-Fredrik Klinker som företräder Medborgerlig samling ser positivt på polisanmälan trots att den är riktad mot hans parti.

– Det är en skänk från ovan och uppmärksamheten gynnar bara oss. Bilderna är så talande. Folk kräker åt hur illa politiken i Laholm är skött. Pengarna rullar hejvilt, säger Karl-Fredrik Klinker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet