”Vi tror att en mittenkoalition vore bäst för Skåne”, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande. Foto: SVT

Regionpolitiken: ”Mittenkoalition vore bäst för Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Det mesta talar för att region Skåne byter styre. Alliansen fick fler mandat än Socialdemokraterna och Miljöpartiet som tillsammans haft makten i fyra år .

– Men vi tror att en mittenkoalition vore bäst för Skåne, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Såväl socialdemokraterna som miljöpartiet tappade röster i regionvalet och därmed fick det sittande rödgröna blocket (S+MP) 47 mandat och Alliansen (M+C+L+KD) 62 mandat.

– Så inte ens om de rödgröna får stöd av vänsterpartiets tio mandat blir de större än Alliansen, konstaterar Carl Johan Sonesson (M). Vi är det största blocket och därmed siktar vi på att styra regionen.

Val 2018 Skåne

Ger inte upp hoppet

Regionstyrelsens nuvarande ordförande, Henrik Fritzon (S), har dock inte gett upp hoppet om att få behålla makten. Han vill få till en bred mittenkoalition mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

– Det hade varit ett naturligt samarbete som hade gagnat Skåne.

Om även Socialdemokraternas nuvarande samarbetspartner, Miljöpartiet, är intresserad av fortsatt samarbete återstår dock att se. Precis som på riksplanet förlorade MP många röster och fick bara strax över fyra procent i regionvalet.

– När vi samarbetat med ett stort parti kan det vara svårt för väljarna att se vad vi uppnått, konstaterar Mätta Ivarsson (MP), regionråd.

Miljöpartiet har tidigare styrt tillsammans med Alliansen och är inte främmande för att byta block igen, enligt Mätta Ivarsson.

– Men för oss är det inte jätteintressant, konstaterar Carl Johan Sonesson (M). Miljöpartiet har under den här mandatperioden gått ifrån det som partiet trodde på under tiden med alliansen, som vårdval till exempel.

SD ökade starkt

Miljöpartiets mandat räcker heller inte för att ge Alliansen egen majoritet. Om partierna tar över regionledningen kommer de att befinna sig i minoritet , precis som de rödgröna blocket har gjort under de gångna fyra året.

Sverigedemokraterna ökade starkt i regionvalet och bildar ett tredje tungt block med möjlighet att fälla förslag.

– Om vi släpper igenom ett allianstyre kommer det att vara många saker de inte får igenom, kanske inte ens sin budget. Och då kan de tvingas avgå, konstaterar Patrik Jönsson (SD), regionråd.

Under den kommande veckan lär samtliga partier sitta i intensiva förhandlingar.

– Det här blir knepigt, konstaterar statsvetaren Mikael Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet