Karl-Otto Rosenqvist (MP) vill att hans parti ska kunna komma överens med alliansen och styra tillsammans med dem i Ängelholm. Foto: Johanna Jönsson

MP kan ge Alliansen majoritet i Ängelholm

Publicerad

Miljöpartiet vill vara med och styra Ängelholm. Det skulle skapa en utvidgad allians med stöd av mer än 50 procent av väljarna.

En mandatperiod med socialdemokratisk makt, sedan en återgång till borgerligt styre. Så ser det ut i Ängelholm efter söndagens val. Det enda som återstår nu är huruvida Alliansen ska styra på egen hand eller om Miljöpartiet ska ha med ett finger på rodret.   

– Ett alternativ är att Alliansen styr i minoritet. Det andra är att addera ett femte parti (Miljöpartiet) och nå egen majoritet i kommunfullmäktige. Det är vad vi diskuterar just nu, säger Robin Holmberg (M).

Hans parti gick upp med 4,3 procentenheter, samtidigt som Socialdemokraterna backade med 6,3. Detta tillsammans med de andra allianspartiernas uppgång innebär ett maktskifte i Ängelholm.

Ett tåg som Miljöpartiet vill åka med på. 

– För vår del handlar det om att inte bara hoppa i galen tunna. Utan att diskutera, det kan ju vara så att det finns frågor som gör att vi inte kan komma överens. Men ambitionen är absolut att bilda en majoritet, säger Karl-Otto Rosenqvist (MP).

Lars Nyander: Varit begränsade att leverera

Just nu är det Lars Nyander (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.

– Det tuffaste har varit att vi blivit begränsade att leverera i minoritet. Vi har säkert tagit en prisplats när det kommer till politiska vildar i kommunen, det har begränsat vår makt ytterligare, säger han.

Lars Nyander menar att det kan vara bra för kommunen om det nu blir ett majoritetsstyre.

– Sen får vi se om det kan fungera i praktiken, Miljöpartiet har ju hoppat fram och tillbaka, både innan och under mandatperioden precis som många andra partier, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet