– Vi är naiva om vi inte tror att vi har extrema grupper runt oss ett valår, säger Eva Johansson, som är säkerhetsansvarig på Nyköpings kommun. Foto: SVT

Nyköping förbereder sig på politikerhot och sabotage

Uppdaterad
Publicerad

I Nyköping ligger man just nu i startgroparna inför årets valrörelse och första säkerhetsåtgärden man gör är en gemensam riskanalys med polisen och partierna lokalt.

Ett säkerhetsproblem Nyköping delar med andra kommuner i länet är att kommunen formellt sett inte har ansvar för politikerna om de inte vistas i kommunens lokaler.

Därför görs nu en riskanalys tillsammans med partierna och polisen, så man vet vem som har ansvar för vem – och när.

– Vi måste jobba förebyggande för att vara på tå och väl förberedda, säger Eva Johansson, säkerhetsansvarig i Nyköpings kommun.

Nytt för årets val

En annan anledning till att man vill vara på tå i år är att man upplever ett allt hårdare politiskt klimat där politiker är mer utsatta och ifrågasätts i allt högre grad än tidigare.

Vad man upplever som nytt för det här valet är påverkanskampanjerna i sociala medier, med mer eller mindre sanna uppgifter. Dessutom är man väl medveten om de våldsbejakande extremister som finns i kommunen.

– Jag tror att vi är naiva om vi inte tror att vi har extrema grupper och personer runt oss när det är ett valår, säger Eva Johansson.

Sabotage kan förekomma

Enligt Eva är det i första hand de lokala politikernas säkerhet man nu månar om, men man är även förberedd på andra former av störningar.

– Det kan även vara sabotage som vi kan vara rädda för, både mot våra vallokaler och mot förarbetet, säger Eva Johansson och tillägger:

– Vi utgår ju ifrån att folk ska kunna röra sig på gator och torg, vi ska leva som vanligt  och inte få Nyköping att framstå som vilda västern, säger Eva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet