Hör Mikael Åhréns känslor kring att hans sameby förlorat 20 procent av sina renar till rovdjuren. Foto: SVT

Samebyar besvikna – förlorar många renar till rovdjuren

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan slog riksdagen fast att rennäringen inte ska behöva förlora mer än tio procent av sina renar till rovdjuren. Men i dag uppger samebyar att de förlorar betydligt mer än så.

– Vi måste komma ner på en nivå så att vi orkar bära de här rovdjursstammarna. Annars är det inte så många år innan det är kört, säger Pär Mikael Åhrén.

Han är ordförande i Ohredahke sameby i Frostviken. De senaste tio åren har de redovisat att de förlorat över 20 procent av sina renar till rovdjuren årligen.

Val 2018 Jämtland

Men hur går det ihop?

– För vår del går det inte riktigt ihop. Det är det som är bekymret.

Marianne Gråik, ordförande i Jijnjevaerie sameby, är också missnöjd.

– Det blir ekonomiskt tufft och tråkigt att jobba med renskötsel när man inte får se kalvarna växa upp, säger hon till Sameradion och SVT Sápmi.

Färre renskötare

Om rovdjuren tar många renar kan en sameby inte skicka lika mycket till slakt. I Pär Mikael Åhréns sameby, Ohredahke, slaktar de runt 600 renar per år men med den hjord de har borde de kunna slakta åtminstone det dubbla, berättar Pär Mikael Åhrén.

– Följden blir att vi har slagits ut en efter en, säger Mikael Åhrén.

I dag är de tre renskötare i samebyn. När Pär Mikael började var de tio.

Han är besviken på både politiker och myndigheter. För fem år sedan, 2013, kom nämligen ett riksdagsbeslut. Den sa att en sameby inte skulle behöva förlora mer än tio procent av sina renar till rovdjuren. Men sedan dess har alltså inget hänt.

Kräver lagstiftning

Och det är inte bara Ohredahke sameby som uppger att de har stora problem med rovdjuren. I vintras skrev samtliga samebyar i länet ett brev till regeringen där de kräver att den så kallade tio-procentsnivån lagstiftas.

– Det måste in i lagstiftningen eller förordningen, säger Pär Mikael Åhrén och fortsätter:

– Det hjälps inte att de statliga rovdjursersättningarna ökar, det är inte pengar som är den stora saken. Vi vill hålla på med renar, vi måste få ha dem vid liv.

Svagt stöd för lagstiftning

Sameradion & SVT Sápmi berättar att Liberalerna, i riksdagen, är det enda partiet som tycker det är ett bra förslag att lagstifta en toleransnivå mot rovdjur. Läs artikeln här. Läs också vad riksdagsledamöter från de olika partierna säger om att toleransnivån inte hålls.

Riksdagsbeslutet

2013 beslutade riksdagen en ny hållbar rovdjurspolitik

I den beslutade man om en så kallad toleransnivå

Den säger att en sameby inte ska behöva förlora mer än 10 procent av sina renar till rovdjuren.

Enligt samebyar och Sametinget följs inte detta beslut.

Flera samebyar och Sametinget vill nu att toleransnivån ska lagstiftas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet