Val 2018

(S)trid om nytt konserthus och Dalasinfoniettan

Publicerad

Det har blossat upp en strid mellan Falun och Borlänge om var ett nytt konsert-och kulturhus ska ligga och var orkestern Dalasinfoniettan ska placeras. Det är också en konflikt om detta mellan Socialdemokraterna i de bägge grannkommunerna inför valet.

Dalasinfoniettan repeterar och har sina konserter i Kristinehallen men musikerna är missnöjda med akustiken och att lokalen helt enkelt är för gammal och har tjänat ut.

I våras rasade marmorornamenten ner, så att halva lokalen fick stängas av. Dessutom måste musikerna samsas om lokalen med både politiker och gymnasielever.

– Politiker och elever har förtur till Kristinehallen och det gör att vi ofta trängs undan, säger Karin Holdar, chef för Musik i Dalarna. Häromdagen blev det till exempel en kollision när gymnasieeleverna hade upprop.

(S) i Borlänge vill ha nytt konserthus

Nu har Socialdemokraterna i Borlänge agerat och vill satsa på ett nytt konsert- och kulturhus i Galaxen.

– Tanken är att våra nuvarande kulturinstitutioner ska inrymmas i ombyggda Galaxen plus en rejäl scen med plats för åskådare, förklarar Jan Bohman, socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge. Dessutom behöver besöksnäringen en konferensanläggning.

Falupolitikerna kritiserar förslaget

Men falupolitikerna togs på sängen av det här och tycker att Borlänge försöker roffa åt sig Dalasinfoniettan.

– Att ställa oss inför fullbordat faktum, som Borlänge gjorde, tycker jag är fel, menar Joakim Storck, kommunalråd (C) i Falun och får medhåll av Susanne Norberg, kommunalråd (S) i Falun:

– Jag tycker att vi skulle ha träffats och haft en dialog istället. Vi måste samarbeta om kulturen.

Men Jan Bohman slår ifrån sig och tycker att kritiken är orättvis:

– Jag har pratat om det här i sju år och informerat på olika vis. Vi har definitivt inte smugit med detta!

Även oppositionen i Borlänge är kritisk mot kulturhusplanerna i Galaxen.

– Vi tycker att det är fel läge att kommunen köper Galaxen, säger Monica Lundin, riksdagskandidat för Liberalerna i Borlänge. Vi efterlyser ett bättre beslutsunderlag med fler alternativ.

Tre förslag

Nu har falupolitikerna tre olika förslag för att Dalasinfoniettan ska stanna i Falun. En kortsiktig satsning på nuvarande Kristinehallen, att bygga till något i Kulturhuset tio-14 (fd Folkets Hus) och en byggnad på stationsområdet mellan Magasinet och Lokstallarna.

– Vi vill göra en förstudie av Lokstallsområdet, där det inte bara skulle vara konsertscen, utan eventuellt ett helt kulturkvarter, säger Joakim Storck.

Så där står nu plötsligt länsmusikchefen med två olika friare.

– Ja, så det kan bli, utbrister Karin Holdar. Det bästa är om vi nu får två realistiska förslag från både Borlänge och Falun. Varsågoda, jobba med saken!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet