Vi skickade ut frågorna till alla partier i Region Örebro län.

Så säger partierna om hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Fem vårdcentraler i Region Örebro län är helt beroende av hyresläkare. I samband med att stark kritik riktats mot användandet av hyrläkare i länet frågade SVT Nyheter Örebro alla partier i Region Örebro län om hur de ser på frågan.

Här är partiernas svar:

Vänsterpartiet

Val 2018 Örebro

Hur ser ert parti på frågan?

Att bli oberoende av hyrläkare är en viktig fråga för oss i Vänsterpartiet Örebro län. Vi har bekämpat hyrläkarsystemet och drivit på för att minska behovet och få ett hyrläkarstopp i regionen.

Varför?

Vi tycker att hyrläkarna ger sämre kontinuitet för patienterna och en bristande arbetsmiljö för våra medarbetare och även mycket dyra för regionen. Det är viktigt och betydelsefullt för patienter att få träffa samma läkare för samma sjukdomstillstånd och i samma vårdcentral. Det handlar också om patientsäkerhet.

Hur arbetar ni med den?

Vänsterpartiet är ett majoritetsparti i Region Örebro län och vi har en bra strategi för att minska behovet av hyrläkare. Regionen arbetar aktivt med rekrytering och satsning på utbildning av nya läkare.

Man erbjuder också bra utbildningsplatser för läkare under utbildningstiden. Vi jobbar hårt med att vara en attraktiv arbetsplats bl.a. genom att ha många nya utbildade AT och ST-läkare, ”Allmäntjänstgöring och Specialiseringstjänstgöring”. Vi vill att de tidigt ska känna sig välkomna och trivas bra så att de vill stanna i vår region. Vi satsar mycket på att utbilda våra sjuksköterskor till specialistsjuksköterskor, och även utbilda de invandrade läkare som har uppehållstillstånd och befinner sig i vårt län.

Sedan har Vänsterpartiet i förhandling med regeringen drivit igenom satsningen på 10 miljarder till kommuner och regioner/landsting. Det är viktigt att pengarna används till att skapa en bättre välfärd och vård för patienter istället för att sväljas av hyrläkarsystemet och annan marknadsstyrd vård.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Vi tycker att hyrläkarsystemet inte hör hemma i Region Örebro läns hälso- och sjukvård.  Vinner vi valet kommer vi att verka för hyrläkarstopp i regionen.

Miljöpartiet

Hur ser ert parti på frågan? Varför?

Vi ska vara oberoende av hyrläkare. Det är visserligen olika viktigt för olika personer att träffa samma läkare. Det är särskilt viktigt att kroniskt sjuka, och de med fler sjukdomar, kanske tillsammans med ålderssvaghet, får träffa samma läkare kontinuerligt. För de patienterna finns både medicinska risker och risk för minskad tillit till vården som helhet om patienten själv blir den som förväntas bära kontinuiteten i sin egen vård.

Dessutom kostar hyrläkare väldigt mycket mer än våra egna anställda – det är pengar vi behöver använda på bättre sätt i vården, de bidrar inte på samma sätt i verksamhetsutveckling, och bristande kontinuitet bland medarbetare riskerar att blir ett arbetsmiljöproblem.

Hur arbetar ni med den?

MP står bakom SKL-överenskommelsen om att minska beroendet av hyrläkare, med anledning av ovanstående. Som parti så arbetar vi mycket med hur vården ska struktureras nu och på sikt. Vilka yrkesgrupper ska finnas på en vårdcentral? Med tanke på den stora psykiska ohälsan behövs fler psykologer i primärvården.

I Region Örebro län har vi en handlingsplan för att verkställa SKL-överenskommelsen. Vi har kommit halvvägs nu. Det ÄR utmanande. En åtgärd är att organisera regionens interna jourläkare som kan kan placeras på våra vårdcentraler efter behov. Ett annat verktyg är vi som arbetsgivare säkerställer bra arbetsmiljö och arbetstider, kompetensutveckling och variation, att vi kan erbjuda rimliga löner och redan nu prioritera de grupper vi ser stort framtida behov av.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Miljöpartiet har för avsikt att även efter valet vara ett styrande parti i de flesta regioner och landsting i Sverige. Den strategiska kompetensförsörjningen är komplex, där kan man inte kan svänga hit och dit efter ett val utan vi arbetar enträget vidare med det strategiska arbete som nu pågår med grund i SKL-överenskommelsen och vår egen handlingsplan för att verkställa den.

Moderaterna

Hur ser ert parti på frågan?

Vi ser det som ett stort misslyckande med den stora bristen på fasta läkare.

Varför?

Därför att det drabbar patienterna och framförallt de mest sjuka som besöker vården ofta. De riskerar att inte få träffa en läkare. Det blir lätt bristande kvalitet när man som patient träffar olika läkare varje gång, när läkaren inte har historiken för patienten och inte vet varför vissa prover är tagna eller inte tagna. Det drabbar också övriga medarbetare i vården som måste lära ut rätt rutiner till många olika läkare.

Hur arbetar ni med den?

Vi vill rekrytera fler läkare. Vi vill ge bättre stöd och organisation till de läkare vi har för att de ska vilja vara kvar och vilja jobba heltid (vilket väldigt få gör). Vi vill avlasta genom att använda fler yrkesgrupper så att läkarna bara behöver göra det bara de kan göra. Vi vill skaffa bättre journal- och beslutsstödssystem för att underlätta medarbetarnas jobb.

Vi är också öppna för att privata ska få etablera eller överta vårdcentraler om de kan visa att de klarar läkarbemanningen.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Se ovan.

Liberalerna

Hur ser ert parti på frågan?

Det är ett stort misslyckande att Regionen fortfarande är beroende av hyrläkare. Det är allvarligt att antalet hyrläkare blir fler istället för färre trots målsättningar att minska.

Varför?

Det skapar en otrygghet hos patienten. Framförallt för den som behöver vården ofta. Det är tufft att ständigt börja om med sin sjukdomsberättelse. Det leder till sämre vård och onödiga kostnader.

Hur arbetar ni med den?

Vi vill att alla ska kunna välja sin egen, namngivna fasta läkare. Vi vill förenkla för privata läkare att öppna vårdcentral eller mottagning i länet så att det blir fler läkare på plats. Det ger också fler arbetsgivare i vården.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Vi stärker primärvården, vårdcentralerna, med mer resurser och ger mer makt åt medarbetarna att utveckla verksamheten. Vi ändrar regelverket så att det möjliggör för både Regionens vårdcentraler och privata att starta och bedriva bra vård.

Sverigedemokraterna

Hur ser ert parti på frågan?

Detta är naturligtvis inte alls bra.

Varför?

Att som patient ha en fast läkarkontakt och få träffa samma personer så långt det är möjligt när man besöker vården skapar trygghet. Samtidigt vet läkaren vilken sjukdomsbild man har sedan tidigare och flödet i vården blir bättre. Det är även lätt att saker faller mellan stolarna om man har personal som endast är korta perioder på varje ställe, vilket inte är bra för patientsäkerheten. Dessutom är kostnaderna för hyrläkarna väldigt höga.

Hur arbetar ni med den?

Vi har i våra tidigare budgetar lagt fram diverse förslag för att förbättra arbetsmiljön inom vården generellt. Det handlar om karriärsmöjligheter till sjuksköterskor, pengar fördelade till att anställa läkarassistenter och samtidigt lyft fram vikten av att all personal gör det de är utbildade till. En hög personalomsättning inom verksamheten skapar oro och en ond cirkel. Genom våra förslag ger man verksamheten förutsättningar att behålla personalen och skapa en bra arbetsmiljö och kanske kunna locka tillbaka personal som slutat inom yrket.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Förutom svaret på ovanstående fråga så kommer vi nationellt bland annat att minska asylmottagningen och minska antalet som är här utan tillstånd, vilka belastar sjukvården.

Socialdemokraterna

Hur ser ert parti på frågan?

Det är ett stort problem. Det är en väldigt viktig fråga att komma tillrätta med – utom för dem som själva gör stora vinster på hyrläkarsystemet.

Varför?

Fast anställda läkare ger en kontinuitet i verksamheten som är bra för patienterna och som är bra för verksamhetsutvecklingen på vårdcentralerna. Sedan kan hyrläkare vara ett bra komplement vid sjukdomar eller arbetstoppar.

Hur arbetar ni med den?

Det pågår ett långsiktigt och systematiskt med att anställa fler fasta läkare och för att bli oberoende av hyrläkare. Det är handlar om hur vi rekryterar nya läkare, hur vi introducerar nya medarbetare och om hur vi organiserar arbetet inom primärvården.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Vi ska fortsätter det långsiktiga och systematiska arbetet för en förändring i vårt län och i samarbete med andra regioner och landsting.

Kristdemokraterna

Hur ser ert parti på frågan?

Det är klart att det är allvarligt läge Region Örebro län befinner sig i när allt färre vill jobba som fasta läkare och regionen blir beroende av hyrläkare.

Varför?

Därför att fasta läkare på vårdcentralerna ökar tryggheten och kontinuiteten för personal, verksamhet och inte minst för patienter. Tyvärr så ser vi idag hur patienter får möta alltför många och olika läkare i sina möten med vården.

Hyrläkarna behövs som komplement vid akuta uppkomna situationer, inte som ett alternativ till fasta läkare.

Hur arbetar ni med den?

Vi vill arbeta för att ha tillbaka systemet med patientansvarig läkare. Vi anser att det är viktigt att ha en fast vårdkontakt. Vi vill öka valfriheten för patienter genom att underlätta för fler privata vårdcentraler, vilket skulle innebära fler läkare.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Förutom det ovannämnda vill vi göra en hel del andra insatser för att säkerställa en god och trygg vård vid våra vårdcentraler. Vi vill förbättra ekonomin för primärvården, förbättra arbetsmiljön, avlasta läkare från administrativa åtaganden, tillföra fler professioner till primärvården och ge ökad makt för medarbetarna inom primärvården över verksamheten.

Det måste helt enkel till ett långsiktigt strategiskt arbete för att få till en förändring i önskad riktning!

Centerpartiet

Hur ser ert parti på frågan?

Det är beklagligt att regionen har blivit beroende av hyrläkare. Det är helt enkelt ett tillkortakommande.

Varför?

Regionen har satsat för lite på det goda ledarskapet, vilket skulle göra det attraktivare att jobba här i länet. Dessutom är regionen för negativ till privata etableringar inom primärvården.

Hur arbetar ni med den?

 Vi vill satsa på bättre arbetsmiljö och ledarskap i regionen. Dessutom vill göra det lättare att etablera mindre, privata, läkarmottagningar inom primärvården. Dessa skulle avlasta den regiondrivna primärvården och möjliggöra fler fasta läkarkontakter.

Vad gör ni åt den ifall ni vinner valet?

Vi vill ge alla patienter rätt till fast läkarkontakt, stärka primärvården resursmässigt, göra det lättare att etablera mindre, privata läkarmottagningar. Dessutom stärka arbetet med arbetsmiljö och ledarskap för attraktivare arbetsplatser. Vi vill också jobba för att arbetet på mottagningar och kliniker fördelas mellan olika personalkategorier så att allas kompetens utnyttjas på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet