Rådhustorget i Östhammar. Foto: SVT
Val 2018

C tappar andraplatsen till SD i Östhammar: ”Mycket märkligt”

Publicerad

Nattens valresultat har helt ändrat den politiska spelplanen i Östhammars kommun. Sverigedemokraterna går om Centerpartiet och blir näst största parti.
– Det är mycket märkligt. Sverigedemokraternas arbete lokalt har varit helt obefintligt, säger kretsstyrelsens Bertil Alm (C).

Östhammars kommun har styrts av en koalition mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Men nattens valresultat har ändrat förutsättningarna för hur kommunen ska styras.

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet får minskat väljarstöd. Centerpartiet går från 8 mandat till 7 mandat. Socialdemokraterna tappar 4 mandat och ligger nu på 16 mandat.

– Vi kommer ta initiativ till att bilda ett koalitionsstyre, men vi väntar tills alla röster är räknade innan vi bestämmer åt vilket håll vi vänder oss för samarbete, säger kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S).

Mandatfördelningen i Östhammar kommun. Foto: SVT

”Märkligt valresultat”

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna från 5 till 8 mandat i kommunen. Därmed går partiet om Centerpartiet och blir kommunens näst största parti.

Centerpartiet kallar valresultatet för ”mycket märkligt”.

– Invandringsfrågan har varit en ickefråga i Östhammar. Sverigedemokraternas arbete lokalt har varit helt obefintligt, med fyra ledamöter som inte varit närvarande och en tom stol, ändå går man fram, säger Bertil Alm (C).

Ont om ersättare

Sverigedemokraterna menar att partiet hade ont om ersättare i Östhammar under förra mandatperioden. I takt med att folk flyttade eller tappade intresse blev det därför tomma stolar. Inför den kommande mandatperioden har partiet skapat bättre förutsättningar.

– Som det ser ut just nu har vi fullt med ledamöter och fullt med ersättare i alla kommuner i hela länet, säger Simon Alm, distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Hoppas på onsdagsräkningen

Centerpartiet hoppas nu på onsdagsräkningen, då utlandsröster och poströster räknas.

– För vål del behövs 30 till 31 röster till för att behålla de 8 mandat vi har i dag, säger Bertil Alm (C).

Även Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet BoA går framåt i valet till kommunfällmäktige i Östhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet