Björn T Nurhadi, länsordförande för Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Framgångar för SD i Sölvesborg – S tappar mandat

Uppdaterad
Publicerad

SD i Sölvesborg går framåt och är näst största parti. Samtidigt rasar stödet för Socialdemokraterna.

Kommunalrådskandidaten Johanna Beijer (S) var besviken under valnatten.

– Det är tråkigt. Vi hade en annan bild under valrörelsen. Men det är för tidigt att dra några slutsatser om framtiden.

Sölvesborg

Sverigedemokraterna firade valkvällens framgångar på flera håll i länet och partiets Blekingeordförande Björn T Nurhadi besökte flera av SD:s olika valvakor. Och några timmar efter att vallokalerna slagit igen uttryckte han försiktig optimistisk över siffrorna.

– Procentuellt ser det bra ut, men det spelar egentligen ingen roll så länge vi hålls utanför politiskt inflytande. Jag hade nog förväntat mig ett något högre valresultat och det hade också krävts för att kunna sätta ordentlig press på övriga partier, säger Björn T Nurhadi.

Hoppas styra Sölvesborg

Som ordförande i Blekinge tror han ändå på att valresultatet kommer att leda till en historisk förändring – i minst två av länets kommuner.

– Bäst förutsättningar att få styra har vi i Sölvesborg, men jag ser också en öppning i Karlshamn. Och då ser jag inte oss som en stödparti utan som en del av det kommunala regeringsunderlaget, säger han.

Enligt Björn T Nurhadi kommer både Moderaterna och Kristdemokraterna att tvingas backa från det tidigare löftet att inte samstyra eller förhandla med SD.

– Så lät det före valet och under inte minst under valrörelsen. Nu har vi ett helt nytt politiskt läge. Vi kan inte hållas utan inflytande varken nu eller i framtiden.

I riksdagsvalet i Sölvesborg blev Sverigedemokraterna största parti med 31,5 procent.

Moderaterna nekar

Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson (M) ser fortfarande ett regelrätt samarbete med Sverigedemokraterna som omöjligt.

– Det har vi varit tydliga med hela tiden, det handlar om deras syn på mänskliga rättigheter och fundamentala saker som gör att vi inte kan se ett regelrätt samarbete, säger Kith Mårtensson.

Men Moderaterna i Sölvesborg har samarbetat med Sverigedemokraterna i vissa frågor.

– Ja, det har vi och Sölvesborg måste styras, vi måste hitta en bra lösning för det. Vi hoppas vi kan få hålla i taktpinnen, säger Kith Mårtensson.

Bjuder in till samtal

Johanna Beijer bjuder in samtliga partier i Sölvesborg till samtal – utom Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas på bra samtal för att hitta en bra majoritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet