Hans Ringström.

Skolchefen beklagar att behörig lärare inte anställts

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett misslyckande av kommunen att det finns behöriga lärare som vill jobba men som ändå inte får jobb. Det säger grundskolechef Hans Ringström.

– Det är en miss om det finns behöriga lärare som inte jobbar, självklart, säger han.

SVT har berättat om läraren Jehan Alkhedr som flytt från Syrien till Sverige och Eskilstuna. Hon har utbildning och lång yrkeserfarenhet från sitt hemland och har fått svensk lärarlegitimation. Ändå får hon inte jobb i Eskilstuna, det trots att behovet av lärare är stort.

”Det är beklagligt”

Hans Ringström, grundskolechef på kommunen, säger att det är illa att kommunens skolor inte anställt behöriga sökande när behoven är så stora.

Val 2018 Sörmland

– Det är beklagligt om det finns behöriga lärare som inte fått tjänst på våra skolor, säger han.

Finns det något hinder för att anställa nyanlända om de har rätt behörighet?

– Nej, det gör det inte. Det viktiga är att de har tillräckligt goda kunskaper i svenska så att de kan kommunicera med eleverna.

Hur bra svenska behöver en mattlärare kunna, måste man kunna skilja på adverb och adjektiv?

– Nej, i matte handlar det om att kunna kommunicera. Det behöver absolut inte vara perfekt svenska.

Kan söka upp lärare med utländsk utbildning

Hans Ringström säger att det i nuläget inte finns något aktivt arbete med att identifiera de nyanlända som har lärarexamen, men att det skulle kunna bli aktuellt.

– Om det är så att gruppen lärare med utländsk lärarutbildning finns i Sverige så behöver vi kanske göra ett mer aktivt arbete för att söka upp dem. Det är varje rektor som rekryterar sin personal, men det här är ett område där vi skulle kunna tjäna på att öka samverkan med rektorerna i rekryteringsprocessen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet