Foto: SVT

Sorseles styre klart

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Vänsterpartiet och Centerpartiet som styr Sorsele kommande mandatperiod. Partierna har kommit överens och det blir Kjell Öjeryd (V) som fortsätter som kommunalråd.

Efter valet har Vänsterpartiet förhandlat med både Socialdemokraterna och Centerpartiet, men till slut valde Vänsterpartiet att fortsätta det samarbete med Centerpartiet som fanns redan under förra mandatperioden.

– Vi har samarbetat väl under förra mandatperioden och det är ingen idé att avbryta det, säger Kjell Öjeryd (V).

Samarbetet innebär bland annat att Öjeryd kommer att föras fram som kommunalråd även kommande mandatperiod. Att Vänsterpartiet väljer att samarbeta med Centerpartiet istället för Socialdemokraterna innebär inte några större ideologiska problem enligt Öjeryd.

– I en liten kommun måste man tänka på kommunens bästa, det är det som är viktigt, säger han.

Socialdemokraterna hade hoppats på ett samarbete med Vänsterpartiet, men hoppas nu istället få inflytande genom att få poster som till exempel vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det här var egentligen inte oväntat. Vi hade på känn att det skulle kunna bli så. Nu blir vi opposition och vi har lyft krav runt det i förhandlingarna, säger Fred Stövset (S).

Tillsammans får V och C 11 av 21 mandat i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet